Tony Halme tog sitt liv, säger Iltasanomat

 Halme dog natten till söndagen och blev 47 år. Han hittades död i sitt hem – enligt tidningen Iltasanomat med en pistol bredvid sig, ett vapen han inte hade licens för. 

Kriminalkommissarie Kari Tolvanen bekräftar inte att det handla om självmord, men säger att polisen inte misstänker något brott i samband med dödsfallet.

Halme var en mycket omstridd och frispråkig person. Han blev först känd som deltagare i tv-showen Gladiatorerna i början på 1990-talet. Efter det prövade han också på proffsboxning.

Hans rättframma sätt gjorde honom illa omtyckt i vissa kretsar men hos de breda leden gick han hem och det fick honom att satsa på politiken.

Han nådde också framgång. I riksdagsvalet 2003 ställde Halme upp för Sannfinländarna och fick smått otroliga 16 390 röster. Det var näst flest röster i Helsingfors efter Paavo Lipponen (SDP). I kommnalvalet följande år fick Halme plats i Helsingfors fullmäktige.

Under sina sista år var Tony Halme sjuklig. Han var med om ett omskrivet skottintermezzo 2003 som slutade med att han fördes medvetslös till sjukhus. Efter det blev han aldrig riktigt återställd. Han led bland annat av svår minnesförlust.

Halme föddes i Helsingfors den 6 januari 1963.

HBL