Ikeachefen om Ingvar Kamprad: Det har slagit gnistor

Ikea är väl rustat för tiden efter Ingvar Kamprad, förklarar nye koncernchefen Mikael Ohlsson i en intervju.
När vi träffar Mikael Ohlsson i Ikeas kontor i Sockerbruket i Helsingborg har det gått knappt fyra månader sedan han tog över jobbet som koncernchef i möbeljätten.

Men som långvägare inom Ikea – han började 1979 som mattförsäljare – med en rad chefsposter bakom sig har Ohlsson känt Ikeas grundare Ingvar Kamprad desto längre.

–Vi jobbade rätt nära varandra under de år då jag höll på med sortiment, inköp och distribution där uppe i Älmhult (1995–2000, reds anm). Och jag uppskattar Ingvar mer ju mer jag lär känna honom, säger han.

Än i dag är dock relationen mellan Ohlsson, 52, och Kamprad, 83, strikt yrkesmässig.

–Vi har inte träffats privat. Men Ingvar har en väldigt varm relation med människor, och det försöker jag också att ha.
Båda är envisa
I dag är Kamprad, som lämnade koncernledningen 1986, formellt rådgivare till Ikealedningen. Han sitter också som adjungerad ledamot i moderbolagets styrelse och är, med Mikael Ohlssons ord, "med och godkänner inriktningen framåt".

–Det är klart att Ingvar som entreprenör alltid kommer att vara intresserad. Och gudskelov – han har naturligtvis en massa kunskap att dela med sig av.

Samarbetet mellan Ohlsson och Kamprad löper alltså inte helt friktionsfritt. Diskussionerna blir ibland livliga – och så ska det också vara, menar Ikeachefen.


TT: Vad händer den dag ni är oeniga i en för bolaget avgörande fråga?

–Jag vet inte... Vi får väl se. Jag är lite envis, och det är han också.
Tiger om plan
Kamprads tre söner har i dag inga operativa uppdrag i Ikea, men en av dem sitter i moderbolagsstyrelsen. "Med största säkerhet" blir ingen av sönerna toppchef i möbeljätten, har Kamprad själv förklarat för Dagens Industri.
Mikael Ohlsson vill inte försöka sig på att bedöma hur stor betydelse grundaren har för dagens Ikea. Och han vägrar styvnackat att svara på hur planen för vad som ska ske vid Kamprads frånfälle ser ut, eller om det ens finns en sådan plan.

–Det är inget att spekulera i. Och jag tror det ligger långt fram i tiden. Han blir säkert gammal, om jag skulle gissa, säger Ohlsson som också anser att Ikea är "osedvanligt bra rustat" för tiden utan Kamprad.

–Vi har en fungerande ledning, vi har en styrelse, en strategi och en långsiktig plan för Ikea.
Fått en bra start
På en anslagstavla intill receptionen i Sockerbruket kan anställda och besökare avläsa precis hur det går för Ikea runtom i världen. Siffrorna avslöjar att Ohlsson har fått en smakstart som koncernchef.

Ikeas innevarande verksamhetsår började den 1 september, då Ohlsson också tillträdde. Och hittills är försäljningen åtta procent högre än året före.

–Det har gått överraskande bra här i höst. Och det är egentligen jämnt över, på de allra flesta marknader. Det är roligt.

Föregående verksamhetsår var desto tuffare. Försäljningen stod i stort sett stilla, och Ikea såg sig tvingat att genomföra kraftiga personalneddragningar inom främst produktion och distribution.

Och även om trenden nu är klart positiv, vågar inte Ohlsson blåsa faran över när det gäller konjunkturen.

–Vi är lite försiktiga om vad som kommer att hända. Arbetslösheten har ju gått upp, och de här statssubventionerna löper ut. Nu höjer vi produktionen och satsar framåt. Men det är klart, kommer det en andra "dipp" så får vi anpassa oss till det.

Mats Rörbecker/TT