Sista rymdklivet för Fuglesang?

– Jag är fantastiskt glad över den möjlighet jag har fått att komma upp hit två gånger, det är helt otroligt, hälsade Fuglesang från rymden.

Uppradade och förankrade på ett eller annat sätt mötte de 13 astronauter som befinner sig på Internationella rymdstationen, ISS, internationella medier. Sedan Christer Fuglesangs förra rymdresa för tre år sedan har stationen vuxit och blivit nästan dubbelt så stor, både på utsidan och insidan.

– När vi kom uppflygande mot den inför dockningen såg den fantastiskt vacker ut med alla dess vingar, solpaneler och sådant, sade Fuglesang.
För honom blir den 13 dagar långa rymdresan med all sannolikhet den sista, även om tyngdlösheten uppenbarligen ger mersmak.

– Jag skulle mycket gärna ta emot en chans att flyga hit igen och bo här länge, men jag tycker att det är dags för andra att få göra det. Och jag kan se fram emot att göra intressant jobb på jorden också, konstaterade Fuglesang.
Pirrig inför promenad
På fredagen genomförde han en av sina två promenader utanför stationen och manövrerade då en 800 kilo tung ammoniaktank – rymdrekord i tyngdlyftning.
– Det var väldigt spännande att få komma ut på rymdpromenad igen och när jag gled ut genom luckan kändes det lite pirrigt. Man får gärna den där känslan att "oj, här gäller det att hålla sig fast".
Han beskriver känslan att vara utanför stationen och titta ner på jorden som mycket speciell.
– När man kan känna igen platser känns det roligt och när man flyger över sina hemtrakter och kan se Europa får man extra varma känslor.
Förutom promenaderna är det tyngdlösheten han en gång kommer att berätta om för sina barnbarn.
Sista rymdkliven
–I går snurrade jag runt för mig själv i en av modulerna. Tänkte lite på att jag tycker det är kul att åka skidor, man gör egentligen ingenting, man åker upp och ner och det är jätteroligt. På samma sätt är det att jobba runt här i tyngdlösheten.

På söndag tar Fuglesang sina sista rymdkliv utanför stationen.
– När jag går in genom luckan efter att vi har slutat rymdpromenaden, som jag också hoppas ska gå bra, så kommer det väl att kännas ganska vemodigt eftersom det inte lär bli flera chanser. Men jag ska försöka njuta det bästa jag kan, samtidigt som jag förstås framför allt är koncentrerad på att göra arbetet, sade han till TT.
När han återvänder till jorden den 11 september ser han fram emot att möta familjen, en varm dusch och att få äta en ordentlig köttbit.
FNB–TT