Laestadianernas preventivförbud granskas

Enligt tidningen Kotimaa har föreningen tagit sig an saken och tänker nu undersöka i synnerhet gammallaestadianernas inställning till preventivmedel. Generalsekreteraren Kristiina Kouros säger till Hbl att det handlar om att granska "preventivmedelsförbudet" ur människorättsjuridisk synpunkt.

– Det handlar om människans sexuella självberstämmanderätt, säger Kouros.

Föreningen hoppas kunna genomföra utredningen genom diskussioner direkt med församlingarna.

– Preventivförbudet lär predikas åtminstone av gammallaestadianerna och har enligt vår uppfattning lett till dödsfall, då kvinnans kropp inte klarat av ständiga graviditeter. Vi har fått ta del av sådana historier, säger Kristiina Kouros.

Enligt henne kommer initiativet till granskningen inifrån laestadianrörelsen.

– Vi har varit i kontakt med människor som varit bekymrade, säger hon.

Hon understryker att alla ska ha rätt att föda många barn.

– Men kan de som vuxit upp i hem där preventivmedel förbjuds välja annorlunda? Det här tycks vara en väldigt kategorisk lära.

Också inom katolicismen predikas förbud mot preventivmedel.

– Det är sant, men det handlar förstås om hur strängt man ser på förbuden. Det kan nog vara synligare hos gammallaestadianer än hos mainstream-katoliker, säger hon.

Max Olav Lassila, som är kyrkoherde i Larsmo, säger att inställningen till preventivmedel inom laestadianrörelsen inte är enhetlig.

– Men visst talar man om att ta emot alla barn, det är grundinställningen. Samtidigt har man ju en respekt för läkare. Om en läkare avråder från att föda flera barn så följer man läkarens rekommendationer, säger han.

PHILIP TEIR

webb@hbl.fi