Staten redo att sälja Svidja slott

SJUNDEÅ Det är en alldeles unik helhet som splittras ifall staten gör slag i saken och säljer Svidja, säger arkitekt Sari Schulman som fått i uppdrag att bedöma det kulturhistoriska värdet.

Det statliga affärsverket Senatfastigheter föreslår att slottsbyggnaden och en del av den omgivande marken och byggnaderna säljs. Heikki Laitakari, direktör för utvecklingsfastigheterna, uppger att det sammanlagt handlar om ett område på mellan 30 och 40 hektar och tiotals byggnader.

De senaste 30 åren har Helsingfors universitet bedrivit forskning och försöksverksamhet på gården men sedan årets början är största delen av gården inklusive slottsbyggnaden uthyrd till bröderna Gustav och Henrik Rehnberg på Gårdskulla gård, ett stenkast från Svidja.

Eftersom Helsingfors universitet inte längre behöver utrymmena menar Laitakari att Svidja slott inklusive markerna gärna kan säljas.

Senatfastigheters uppgift är inte att hyra ut till privatpersoner. Om staten hittar ett användningsändamål för fastigheten behöver den inte säljas.

Svidja är en riktig raritet eftersom det inte finns många välbevarade medeltida herrgårdsmiljöer i Finland och gården anses därför ha ett exceptionellt kulturhistoriskt värde.

Slottet har anor från 1500-talet även om det fick sin nuvarande nygotiska prägel så sent som i början av 1900-talet. Slottet restaurerades för mindre än tio år sedan.

Hittills har man kunnat hyra slottet för festligheter och konferenser och på beställning ges guidade turer i slottet. Det är uppfört i tre våningar varav endast källarvåningen är ursprunglig.

Riddarsalen med sina utsirade väggpaneler, välvda tak och väggmålningar är ett ståtligt exempel på nygotisk arkitektur från förra seklets början. Slottets kulturhistoria är noggrant utredd sedan tidigare men för att få en helhetsbild av gårdens kulturhistoriska värde har arkitekt Sari Schulman anlitats. Hon har inventerat gården och byggnaderna och sammanställer nu en rapport som ska ges till Museiverket.

Sammanlagt har hon och hennes medarbetare tittat på omkring 50 byggnader, fotograferat och gått igenom arkivmaterial.

Svidja har en oerhört rik historia och på området finns många arkitektoniskt värdefulla byggnader.

Schulmans förhoppning är att gården inte skulle splittras utan i stället behandlas som en helhet. Själv är hon inte säker på att slottet skulle lämpa sig som exempelvis privatbostad.

Den som har så mycket pengar att den kan köpa det vill säkert ha lite mer lyx än vad det finns möjlighet till.

Schulman tycker i alla fall att det värsta är att en massa byggnader nu står tomma och förfaller.

Det är lätt att säga att staten inte ska sälja men jag tycker i alla fall att det viktigaste är att den som äger det tar sitt ansvar och garanterar att kulturvärdena bibehålls.

Om man verkligen kan garantera det ifall slottet säljs till en privatperson är förstås svårt att säga.

Världen är så underlig nu för tiden, suckar Schulman.

Museiverket har i alla fall vissa möjligheter att göra upp villkor, så som att slottet även i fortsättningen i någon mån kan vara öppet för allmänheten.

Det är riksdagen som fattar beslutet om slottet över huvud taget kommer till försäljning.

MARIA WASSTRÖM, TEXT

maria.wasstrom@hbl.fi

HANS PAUL, FOTO

09-12531, hans.paul@hbl.fi