Zorns fars grav förfaller

Ingen besöker graven i skuggan av den gamla cypressen på gamla begravningsplatsen i Sandudd i Helsingfors. Innanför ett rostigt järnstaket står gravstenen som sargas av en ful spricka. Det är knappast troligt att någon lägger blommor vid graven, än mindre blir Leonard Zorn ihågkommen på allhelgona, julen eller sin dödsdag.

Inte ens i Sverige är han särskilt känd och då är han ändå far till en av Sveriges främste konstnärer genom tiderna, Anders Zorn (1860-1920).

Leonard Zorn var bryggerimästare från Üttingen i Bayern i Tyskland. I slutet av 1850-talet reste han genom Sverige tillsammans med sin bror som också var bryggare. I ett skede arbetade Zorn på ett bryggeri i Uppsala och där träffade han småbrukardottern Grudd Anna Andersdotter från Mora.

Grudd Anna hade sänts till Uppsala för att hjälpa till med familjens försörjning och var buteljsköljerska på bryggeriet.

Finansierade skolgång

Romansen mellan Zorn och Grudd Anna är inte särskilt väldokumenterad men resultatet blev desto kändare. Sonen Anders föddes i februari 1860. Vid det laget hade Leonard Zorn redan etablerat sig som bryggare i Finland. Något äktenskap kom inte på fråga men Zorn erkände pojken som senare tog namnet Zorn.

- Grudd Anna ser tidigt att sonen Anders var ovanligt begåvad. Hon skriver till Leonard och ber honom bidra till pojkens skolning. Han ställer upp och Anders börjar på läroverket i Enköping, berättar Karin Högberg på Zornmuseet i Mora. Vid det laget är Anders 11 år.

1872, bara ett år senare dör Leonard Zorn. Han har emellertid välvilliga släktingar i Stockholm som ser till att pojken får sitt fadersarv.

- Det är ingen struntsumma utan oerhörda 3 000 riksdaler som täcker alla utgifter tills han blir vuxen, säger Högberg.

Saknade fadern

Anders Zorn träffade aldrig sin far men han sörjde honom och hyste känslor för honom. Gravstenen i gamla delen av Sandudds begravningsplats är rest av Anders Zorn.

Och när han var i 30-årsåldern reste han med hustrun Emma Zorn till Üttingen för att söka upp släkten.

- Anders Zorn var uppenbarligen sin far upp i dagen. När han anlände till Üttingen trodde hans faster, Leonard Zorns syster, att det var brodern som återvände.

Zornmuseet i Mora har blivit uppmärksammat på det sorgliga skick som graven i Helsingfors är i.

- Museichefen Johan Cederlund är ny på posten och har ännu inte hunnit åtgärda graven men det är självklart att museet ska ta sitt ansvar.

På Helsingfors kyrkliga samfällighet säger chefen för begravningsväsendetRisto Lehto att det i princip är anhöriga till den avlidne som ansvarar för gravvården. Det blir problematiskt när det inte finns anhöriga som kan ta hand om gravarna.

- Vi ska inom en snar framtid diskutera gravvården på våra gamla begravningsplatser. Frågan är om gamla gravar, som ingen längre vårdar, ska tas i nytt bruk. När det gäller Sandudds gamla del är det klart att området ändå ska bevara sin karaktär, säger Lehto och tillägger att man inte heller kan låta gravar med kulturhistorisk betydelse, som Zorns fars, helt förfalla.

NINA WECKSTRÖM

09-1253 210, nina.weckstrom@hbl.fi