Snuskiga bögar på förstasidan

15/12 2011. Telefonen ringer i ett sträck från klockan sju på morgonen. Den ena läsaren efter den andra spyr galla över artikeln om konstnären Fredrika Biström, som berättar om sina provokativa julkortsmotiv. Intervjun, som de facto handlar om att bryta mot stereotypa könsroller, bildsattes i Hbl med ett av Biströms julkort där lucia kysser sin tärna. Reaktionerna från en del av läsarna var mördande.

23/1 2012. Jag blir nedringd igen. Den här gången är orsaken presidentvalets första omgång. I Hbl publicerade vi en bild där Antonio Flores kärleksfullt rättar till slipsen på en jublande glad Pekka Haavisto. Saldot av den dagen i telefonen blev röda öron och åtminstone en prenumerant färre på grund av att vi visar dylika homobilder.

30/7 2013. Inte bara telefonen går het utan också mejlboxen kokar. Orsaken är att vi publicerar en kartläggning av de homosexuellas rättigheter i Europa. Droppen som fick mångas toleransbägare att rinna över var bilden på förstasidan. På den pussas två homosexuella män, som drömmer om en jämställd äktenskapslag i Finland. Andemeningen i läsarresponsen den här gången var att Hbl har förvandlats till en homotidning som älskar att frossa i bögsnusk.

Den fråga jag oftast får är varför vi måste uppmärksamma de homosexuella så mycket. De flesta som hör av sig tycker att det är okej att homosexuella existerar, men varför måste Hbl visa dem på bild?

Frågan om de homosexuellas rättigheter är en av de största jämställdhetsfrågorna som debatteras just nu. Åsikterna varierar kraftigt och ståndpunkterna bygger ofta på en övertygelse om vad som är rätt och fel. En del skarpa åsikter bygger också på fördomar, som i sin tur kan bottna i en rädsla för det som är okänt och annorlunda.

En målsättning på Hbl är att försöka krossa fördomar. Vi vill med våra texter och bilder få människor att stanna upp och fråga sig vad de själva tycker. Den eventuella provokationen ligger sedan oftast i betraktarens ögon.