Hbl får en ny röst

Samuel låter angenäm. Med en lugn och behaglig röst kommer han att läsa dagens Hbl varje morgon. Men ibland stöter han på problem och då uppstår ett digitalt virrvarr. Det här sker oftast när han för första gången ska uttala ett nytt eller främmande namn. Samuel talar en digital finlandssvenska för synskadade.
Det händer på många fronter nu när det gäller distributionen av tidningsinnehåll. E-tidningen och pekdatorformatet har fått sina kusiner i taltidningsvärlden.
I veckan firade Hbl 30 år som taltidning. Det är ändå först under de senaste åren som en verklig utveckling har skett. Länge kopierades kassetter och cd-skivor som sedan postades till användarna. Det var ingen ovanlighet att vissa tidningar var flera dagar gamla när de nådde fram till synskadade prenumeranter.  
Under de senaste åren har distributionen skett via internet. Prenumeranterna har på förmiddagen kunnat ladda ner en inläst variant på sin hemdator. Trots att det här var ett jättekliv framåt, finns det två uppenbara brister även med den här modellen. För det första innehåller inte den inlästa varianten allt material från tidningen. För det andra har användarna inte kunnat konsumera innehållet mobilt.
I följande steg av utvecklingen är det här nu åtgärdat. Pratsam Mobile är en spelare som påminner om en mobiltelefon. Den har taktila tangenter, ett röstbaserat gränssnitt och fungerar på alla platser där det finns ett mobilnät. Och så var det då Samuel.
Samuel ger målgruppen en möjlighet att själv välja vilka delar av tidningen som talsyntesen läser upp. Personer med synskada eller med ett läshandikapp får en innehållsförteckning och kan efter det navigera fram till önskade sidor. I teamet bakom Samuel ingår även en lingvist, som ständigt förser Samuel med nya ord och nya namn.   
Det finns i dag cirka 5 000 synskadade i Svenskfinland. Samuel och den mobila taltidningen innebär ett steg mot mer likvärdig service och är därför en fråga om rättvisa.