Hanna Tjukanov och Jaakko Blomberg är bland de över åttio frivilliga som är med och arrangerar Kallio Block Party . I morgon förvandlar evenemanget Tredje linjen till festivalområde. Foto: Cata Portin

Småslantar fixar festen

På lördag fylls gathörnen i Berghäll med musiker, mat och glatt folk. Gatufestivalen Kallio Block Party som i år ordnas för tredje gången växer så det knakar. Insatserna ökar i samma takt.

– Det här är en hjärtesak. Man sugs helt enkelt med, säger Elissa Shaw som är med för första gången som frivillig och arrangerar jippot.

Hon hinner andas ut en stund på Bar Sandros uteservering när hon väntar på att arrangörerna hon jobbar för ska koordinera sig. Det var vänner som själva tidigare varit arrangörer som uppmanade henne att gå med som organisatör.

– Jag har all tid i världen just nu, varför skulle jag inte använda det för ett fint evenemang? När det gäller den här storlekens händelser har man aldrig för många hjälpande händer, säger hon.

Till hennes uppgifter hör att dela ut upplysningar om festen till invånarna, bygga upp scener och agera organisatör när det gäller i  morgon.

– Alla gör alla möjliga olika grejer, säger hon när hon går i väg med sin grupp för att ta itu med nästa bestyr.

Premiär i kyrkan

Shaw är en av över åttio frivilliga som ställer upp på sin fritid för att förverkliga Kallio Block Party. I år har festivalen flyttat från Vasagatan till Tredje linjen och kvarteren i närheten. Den här gången spelar 48 olika artister – gratis – på fyra olika gatuscener och i barerna Toveri, Om’pu och Liberté. Det fanns så många ivriga artister som ville spela att arrangörerna var tvungna att tacka nej till flera.

Årets nyhet är att Berghälls kyrka är med på ett hörn. Där kommer bland andra cellisten Max Lilja från bandet Apocalyptica att göra sin förs- ta solospelning.

Jaakko Blomberg är en av huvudarrangörerna och han är med och ordnar evenemanget för andra gången. Trots att han har en diger erfarenhet av att hålla i trådar har han händerna fulla inför morgondagen.

– Lika mycket trassel är det alltid. Vi försökte vara ute i tid i år, men nu är vi på nytt ute i sista minuten, säger han.

– För utomstående ser det ju ut som att allt går som smort. Det är alltid någon som räddar läget när det blir panik.

Även om det är mycket jobb så är det ingen brist på iver. Redan en vecka efter fjolårets gatufestival kollade arrangörerna in ställen för årets evenemang. I och med att Kallio Block Party i år är större än någonsin krävs det mer av både arrangörerna och budgeten.

De flesta jobbar gratis, däribland de cirka 160 musikerna i banden, och restaurangerna serverar mat för organisatörerna ur egen ficka. Allt får man däremot inte gratis.

– För att få tillstånd att använda området kring Tredje linjen betalar vi 4 500 euro till Helsingfors stad, och hyran för toaletterna är inte billig, berättar Blomberg.

I år har man samlat in pengar via webbtjänsten Mesenaatti.me, där man under en månads kampanj sålde konstverk donerade av lokala konstnärer, T-tröjor och tygkassar. Slutresultatet är lovande: 226 mecenater köpte varor för 4 827 euro. Däremot krävs det mycket egen marknadsföring för att locka människor till sajten.

– Det är ingen guldgruva precis. Man får nog gräva riktigt själv, säger Blomberg och förklarar hur viktigt det är att dela sajten på sociala medier.

Målet som låg på 6 000 euro nåddes inte, men minimigränsen på 3 000 euro som krävdes för att festivalen skulle bli av spräcktes. Det betyder att Berghäll i morgon bjuder på musik, kortfilmer, dans och poesi. Evenemanget är på många sätt en kärleksförklaring till de gamla arbetarkvarteren. Stadsdelen ska bland annat firas med en parad som går över hela hällen.

– Tillsammans med artisten Fredi kommer vi att gå längs Tredje linjen till tonerna av hans låt Kolmatta linjaa takaisin, berättar Blomberg.

Läs mer om gräsrotsfinansiering i HBL+ och i tisdagens Hbl!