Hot om sommarstängt på Malmska

För bb-avdelningen på Malmska sjukhuset i Jakobstad har stängningshotet hängt i luften de senaste åren. Flera ledande politiker i grannkommunerna Nykarleby och Pedersöre har talat för en stängning och hänvisat till för höga kostnader för samkommunen.

Så sent som i november 2012 hade samkommunen en omröstning, där resultatet lovade en fortsättning för Malmska bb.

Men i slutet av juni spreds uppgivenheten på nytt bland personalen på Malmska, när de lokala stängningsivrarna fick uppbackning av regeringens jourförordning.

– Om förordningen undertecknas i sin nuvarande form blir det omöjligt att hålla kvar bb på Malmska. Kostnaderna för jour i huset dygnet runt blir orimligt höga, säger Johanna Granvik, tf. överläkare på Malmska sjukhusets barnavdelning.

På senare år har Malmska bb haft semesterstängt av ekonomiska orsaker, från midsommar och fem veckor framåt. Så även i år – och det har en vidare effekt.

– Semesterstängningen har självklart påverkat antalet födslar på Malmska negativt på årsnivå. Kvinnor som ska föda tar det säkra före det osäkra och väljer ett annat bb om förlossningen är beräknad till tiden strax före eller efter stängningen, säger Granvik.

De flesta av traktens sommarbebi­sar har fötts på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby, 35 kilometer norrut.

De andra alternativen är centralsjukhusen i Vasa och Seinäjoki, på 100 respektive 120 kilometers avstånd.

Barnavdelning inte hotad

I den föreslagna förordningen står bland annat att det måste finnas omedelbar beredskap för akut kejsarsnitt. Johanna Granvik tycker inte att systemet med bakjour är sämre ur patientsäkerhetssynvinkel.

– En läkare på en större klinik kan vara upptagen med en annan patient och är inte nödvändigtvis mer tillgänglig än en bakjour på en liten ort där avstånden är korta. Jag har blivit väckt mitt i natten som bakjour och sex minuter senare stått redo vid återupplivningsbordet.

Hon talar om jourförordningen som ett hot mot förlossningsavdelningen, men utgår ifrån att sjukhusets barnavdelning kommer att fortsätta sin verksamhet som tidigare.

– Det blir en förlust för nejden och för sjukhuset, men av barnavdelningens verksamhet kommer endast 10 procent av patienterna från förlossningsavdelningen. I alla utvärderingar hittills har politikerna varit överens om att barnavdelningen ska behålla sin personalstyrka.

Svårt att rekrytera

Malmska bb har också tidvis haft svårt att rekrytera personal, främst gynekologer. Förlossningsverksamheten har en övergångstid till 2017 i jourförordningen och även om Malmska nu lyckats åtgärda rekryteringsproblemen är det osäkert om personalen stannar på en nedläggningsdömd avdelning.

– Jag har inte hört om att någon skulle söka sig bort härifrån, men även min tyska kollega tycker att det är konstigt att man i Finland vill centralisera när andra länder går åt motsatt håll. Bland annat i Tyskland och Sverige ökar uppfattningen att avstånden mellan förlossningsklinikerna bör göras kortare, säger  Johanna Granvik.