Onni Holmström och Hashim Abdim njuter av solskenet på vid den nyöppnade uteserveringen. Foto: Benjamin Suomela

En egen uteservering för Helsingfors unga

Sommarvädret är varmt och många har valt att ta sig till uteserveringarna. Men på Walkers har ölstop fått ge vika för läsk, och åldersgränsen är 18. Det vill säga 18 eller yngre.

Walkers ungdomskafé är beläget vid Helsingfors gamla busstation. Det är ett ställe där barn och unga kan samlas för att träffa kompisar, spela spel eller numera, förfriska sig i solskenet.

Uteserveringen öppnade i början av sommaren och var ett initiativ från ungdomarna själva. Resultatet är en uteservering med ett läge som antagligen skulle få många bar- och restaurangägare att bli gröna av avund.

– Det är ett nytt koncept och mottagandet från de unga har varit positivt, säger Sonja Witting, från Helsingfors stads ungdomscentral.

Just nu är stolarna ganska tomma men normalt är det mer liv och rörelse. Här finns tillgång till bräd- och tv-spel och det serveras kaffe, läsk och bullar.

– Varje dag är det mellan 50 och 70 personer som kommer och går här. Vi har alltid öppna dörrar och en del är här hela kvällen medan andra gör kortare besök, förklarar Heikki Turkka från Walkers.

Bra idé men inte perfekt

Verksamheten drivs till stor del genom frivilligarbete. Hashim Abdim är en av dem som hjälper till att få hjulen att rulla, men han kommer också hit på eget initiativ för att träffa vänner.

– Jag är här nästan varje dag. Det finns alltid någonting att göra och människor att hänga med, säger han.

Onni Holmström är också på plats.

– Man skulle kunna kalla mig för stamkund här, eftersom jag brukar vara här så ofta, säger han med ett skratt.

Killarna tycker att uteserveringen är en bra idé men att det ibland känns konstigt att sitta där.

– En bar har sin uteservering alldeles bredvid och det händer ibland att man får en del frågande blickar, säger Abdim.

Dessutom är det inte många besökare på Walkers som hittar ut.

– Ofta känns det naturligare att sätta sig där inne, säger Holmström.

Han tycker att det skulle behövas något slags konstruktion för att förtydliga att det är en uteservering.

– Just nu är det bara några bord och ett par stolar.

Åldersgränsen närmar sig

På Walkers är rollerna ombytta och åldersgränsen är 18 år och under, förutom för personal eller gästande Hbl-journalister. För Hashim Abdim som är 17 orsakar det inga problem eftersom han jobbar där som frivillig.

– Jag har en kompis som nyligen fyllde 18 som också är frivilligarbetare här. Det är roligt att komma hit och många vill fortsätta med det också när de blir äldre. Det är ett bra sätt att fördriva tiden, säger han.

Jobbet är inte det mest betungande, men en del arbete krävs av de frivilliga krafterna.

– Ganska ofta vill kompisarna att jag ska hämta bullar och läsk åt dem eftersom jag jobbar här. Men någon måtta får det vara, säger Abdim.