Kati Lahti och Fabian Jaehn ligger för ankar och solar i det lugna sundet mellan östra och västra Rönnskär. Foto: Benjamin Suomela

Rönnskär är hela stadens sommarställe

Stränder, klippor och skärgårdsnatur kan locka ut närmare tvåtusen sommargäster till Rönnskär. Det är fritt fram att sola på stränderna, men vill man hyra en av de små omklädningsstugorna kan man få köa flera år.

Det är svårt att förstå att Helsingfors är så nära. Båtresan från Havshamnen tar bara kring tio minuter, men här finns inte ett spår av stadens stress.

– Vi behöver ingen bil för att köra hela vägen till en sommarstuga och så kommer man hem till kvällen och kan lägga sig i sin egen säng, säger Riitta Kojonen.

Riitta och Jarmo Kojonen hyr en av stadens små färggranna ”villor”, som Jarmo Kojonen uttrycker det. De har hyrt en hytt av staden i ungefär tio år, men Rönnskär har de besökt om somrarna redan sedan 50-talet.

De är nöjda trots att det ibland blir stökigt.

– Härom dagen höll några turister på att tända eld på hela ön då de tände en enorm brasa på stranden. Och på midsommaren bröt sig flasksamlare in i sopförrådet och spridde ut allt skräp, säger Jarmo Kojonen.

– Skönast är här i kvällssolen då de flesta redan åkt hem. Vi brukar ta sista båten tillbaka klockan nio, säger Riitta Kojonen.

På ön finns 42 omklädningshytter som går att hyra och fem stycken i allmänt bruk. Det finns också en liten bastu som går att hyra. Det kostar hundra euro att hyra en hytt över sommaren och de är väldigt eftertraktade. Enligt Raimo Lehtinen, värd för Rönnskär, måste man i värs­ta fall vänta över tre år.

– Hur många hytter som blir lediga varierar från år till år. Bastutiderna hyrs ut i april och de tar slut på tre–fyra dagar, säger Lehtinen.

På midsommaren kom kring 6 400 personer ut till Rönnskär. Årligen besöker 55 000–90 000 människor Rönnskär, beroende på sommarens väder.

Leena Pedersen och Marita Vehman åker ofta till Rönnskär sedan de gick i pension. De bor i Helsingfors så vägen är inte lång.

– Här är underbart, då luften här är så mycket lättare att andas, säger Pedersen.

– Och vid havet blir det inte heller alltför varmt, säger Vehman.

Kati Lahti och Fabian Jaehn sitter och guppar i sin lilla uppblåsbara båt och solar. Kati Lahti kom till Rönnskär för första gången för ett par år sedan, då hennes vänner tog med henne dit. Efter det besöker hon och Jaehn Rönnskär flera gånger varje sommar.

– Det är lätt att komma hit då vi bor ganska nära och det är inte heller dyrt att ta sig ut, säger Lahti.

Har ni rott hela vägen?

– Nej, vi brukar nog ta färjan. Men kanske vi borde ro tillbaka, säger Jaehn och skrattar.

Att åka ut till Rönnskär kostar 5,50 euro tur och retur för en vuxen. Till småbåtshamnen kan man komma med egen båt och vill man övernatta kostar det tolv euro per båt. På vecko­sluten kan man också tälta på östra Rönnskär och det kostar tio euro per tält.