Foto: Benjamin Suomela

Ståtligt stenhus till salu på Högbergsgatan

Ett omkring 7 500 kvadratmeter stort 125 år gammalt slitet kontorshus med trist historia säljs till högst bjudande. Säljare är staten som nu gör sig av med Högbergsgatan 21.

Ett omkring 7 500 kvadratmeter 125 år gammalt slitet kontorshus med trist historia säljs till högst bjudande. Säljare är staten som nu gör sig av med Högbergsgatan 21.

Stuckatur från taknocken och ornament från fasaden dimper ner på Högbergsgatans trottoar med jämna mellanrum och också i övrigt ser huset ut att behöva kraftigare åtgärder än några tag med målarpensel och puts.

Nyrenässansbyggnaden i kvarteret Guldfisken är från 1888 och uppfördes ursprungligen för boende. Nederst, med ingång från gatan, låg butiker och åtminstone ett par bagerier.

Det så kallade Fernanderska husets historia som bostadshus är dock kort.

Redan i början av 1900-talet övergick huset i ryska statens ägo och hemliga ryska statspolisen inrättade sig i byggnaden. Under förtrycksperioden förpassades många finländare till Sibirien, och för en hel del blev huset på Högbergsgatan bekant för det var här ryssarna förhörde folk som de ansåg vara spioner, fiender eller kriminella.

Under inbördeskriget förskansade sig de röda i huset och efter 1918 tog Försvarsministeriet över byggnaden. Under de senaste decennierna har gränsbevakningsväsendet haft säte i huset, och nu vill ägaren Senatfastigheter sälja. Senatfastigheter förvaltar statens egendom.

– Byggnaden går till högst bjudande. Men köparen ska också respektera att byggnaden är kulturmärkt och har särskilda kulturhistoriska särdrag, säger projektchef Esa Pentikäinen på Senatfastigheter,

Han vill inte nämna några belopp, men nämner att staten inte säljer för några miljoner euro.

– Snarast handlar det om några tiotal miljoner euro. Och på det ska köparen räkna en hel del miljoner till för att sätta byggnaden i skick. Gällande detaljplan anger huset som kontorsbyggnad men jag tror inte man stöter på patrull i fråga om en ändring som gör det möjligt att bygga om för boende, säger Pentikäinen.

I ett 7 500 kvadratmeter stort hus ryms en hel del bostäder som kan betinga saftiga kvadratmeterpris. Läget är attraktivt med närhet till allt från skola och kyrka, museer och idrottsplan, och så ligger huset på ett stenkasts avstånd från god service och butiker.

Någon brådska har Pentikäi­nen inte med att slutföra affären. I det första skedet ska köpare anmäla sitt intresse, senare dryftar köpare och säljare framtidsprojekt för huset och slutligen priset.

Senatfastigheter avyttrar regelbundet statens egendom men många hus väntar länge på att den rätta ska komma in. Osålt är fortfarande det så kallade Marmorpalatset i Brunnsparken och så har man ställt in försäljningen av Tullstyrelsens utsökt vackra hus på Skillnadsbacken. Tullstyrelsens hus orsakade inte någon rusch av seriösa anbud, och nu har nya hyresgäster flyttat in.

Däremot lyckades Senatfastigheter efter många år sälja det så kallade Bilkompaniet eller Edesvikens kasern till en Åboföretagare som ska bygga om för olika sorters boende. I Åbo säljer staten för övrigt det tidigare mentalsjukhuset för fångar i fängelset Kakola.

I behov av mycket. Högbergsgatan 21 i Helsingfors behöver repareras, behöver ny ägare och behöver nya invånare. Staten säljer till högst bjudande.