Kvinnan kidnappades i Noux och kördes drygt 50 kilometer österut till Landbo. FOTO: Google maps

Polisen: Mycket ovanligt med kidnappning

Snaran kring mannen som i går kidnappade en kvinna vid Solvalla idrottsinstitut i Noux i Esbo dras åt. Polisen har ett fotografi av den misstänkte gärningsmannens bil.

– Bilden är kornig men tillräckligt skarp för att vi ska kunna leta fram bättre, säger undersökningsledaren Rauli Salonen vid Västra Nylands polis.

Bilen ifråga är grönblå-aktig och troligtvis en Opel Astra modell äldre och sliten.

– Så fort vi har ett bättre foto publicerar vi det.

Polisen har också bett tips om en röd Ford Transit och en annan vit eller ljusfärgad skåpbil som stått parkerade nära det avtag i östra Helsingfors där den kvinnan lyckades rymma.

– De här fordonen har nödvändigtvis ingenting med kidnappningen att göra men eftersom de fanns i närheten av händelsernas centrum är vi förstås intresserade också av dem, säger kriminalkomissarie Rauli Salonen.

Bilen stod inte helt stilla

Polisen är förtegen om många detaljer. Varför någon kidnappas i just Solvallaskogen och körs 53 kilometer österut till Landbo är en gåta. Och exakt hur lyckades kvinna rymma?

Det som framkommit är att kidnapparen är en man i 30-års åldern, antas ha agerat ensam och kör en bil med ovan nämnda signalement.

Enligt polisen finns inga kopplingar mellan kvinnan och gärningsmannen. Polisen fortsätter att utreda ett möjligt geografiskt samband.

Kvinnan kidnappades på onsdagsförmiddagen under hennes joggingrunda nära Solvalla idrottsinstitut. En aggressiv man tvingade henne i en bil, möjligen med hjälp av något föremål men inte skjutvapen, och körde till Sibbo. Kvinnan kunde fly när bilen saktade in på motorvägsavtaget i Landbo.

– Bilen stod inte helt stilla och därför har hon en del skrapsår, säger Rauli Salonen.

Kidnappningar är mycket ovanliga i Finland.

– Oerhört sällsynta. Jag minns några enstaka fall.

 

FAKTA: Gärningsmannens signalement

• Gärningsmannen är i 30-årsåldern.

• Han är 180 centimeter lång och slank.

• Vid tidpunkten för frihetsberövandet bar han rymliga kläder, en hatt, handskar och solglasögon.