Foto: Skärmdump från Google maps

Olycka vid sprängningsarbete i Esbo

En tiokilos stenbumling landade en meter ifrån Stig Nieminen på grund av ett misstag vid en sprängning vid Lemminkäinens schaktningsarbete i Basseby.

Det var tidig eftermiddag då Stig Nieminen gick ut med soppåsen. Han hörde den redan välbekanta varningssignalen som föregår sprängningarna vid anläggningsarbetet knappa hundra meter från hans hus som ligger på Hudgränden i Esbo.

– Jag vände mig om då jag hörde sprängningen och såg stenar komma flygande genom luften. Gudskelov tog jag instinktivt ett steg åt sidan, för sedan landade en tiokilos bumling där jag nyss hade stått, berättar Nieminen.

Han är tacksam för att han får fira midsommar.

– Jag hade tur, det var riktigt nära ögat.

En sten träffade också taket på Nieminens hus och takrännan fick skador.

Nieminen är upprörd över att så här stora, potentiellt livsfarliga, misstag kan ske.

– Min 86 år gamla mor satt på hustrappan, tillägger han.

Mänskligt misstag

Susanna Inkinen, kommunikationschef på Lemminkäinen, berättar att polisen som tillkallades till platsen inte fann något att anmärka på vad gäller säkerhetsåtgärder och sprängningsarbetets planering.

– Polisen gick igenom alla papper och konstaterade att allt skötts enligt föreskrifter, så inga vidare utredningar kommer att göras. Arbetet fortsätter som normalt.

– Det var ett misstag att en sten kom att rymma. Två skyddsmattor användes för att undvika det. Vi beklagar så klart det skedda. Det är tur att ingen kom till skada, säger Inkinen.

Lemminkäinen ersätter de skador som tillkom Nieminens hustak.

Esbo stad är beställare till anläggningsarbetet i Basseby.