Pressbild

Snedkabelbro bäst för Kronbergsfjärden

Ett finländskt-brittiskt team vann tävlingen om Kronobroarna. Förslaget är en snedkabelbro.

Teamets huvudplanerare var diplomingenjörerna Sami Niemelä och Pekka Pulkkinen, och huvudarkitekt var Martin Knight.

Huvudbron i det vinnande bidraget är en snedkabelbro. Snedkabelkonstruktionen gör bron mycket lätt och luftig. Brobanan, som bärs upp ovanifrån, är en stilig havsport på fjärden.

”En obestridlig fördel är att landskapet inte skärs av alltför mycket tack vare att bron går högt över vattnet. Brolinjen böjer sig vackert och lätt över Kronbergsfjärden”, säger juryns ordförande, biträdande stadsdirektör Pekka Sauri i ett pressmeddelande.

Staden planerar en viktig kollektivtrafikled som förbinder Kronbergsstranden med centrum. Det är fråga om en bro för spårvägs-, cykel- och gångtrafik mellan Fiskehamnen och Kronbergsstranden. Något beslut om att bron ska byggas har inte fattats, men tävlingen arrangerades för att olika möjligheter skulle fås fram.

Ett nytt bostadsområde byggs ut

Marken i Kronbergsstranden, som byggs ut i det forna oljehamnsområdet på Degerö, har sanerats för att byggandet ska kunna börja. Första gatubygget var Hundholmsvägen, och de första bostadsprojekten inleds i början av nästa år. År 2025 ska Kronbergsstranden ha bostäder för ca 11 000 och arbetsplatser för ca 1 000 personer. Stora områden blir park, naturskyddsområde och badstrand för rekreationens skull. En bro skulle förkorta restiden till centrum betydligt.

Det vinnande bidraget omfattas av en miljökonsekvensprocess där olika alternativa trafiklösningar behandlas.