Foto: Lehtikuva / Jussi Nukari

Fortsatt västmetro fick detaljplan

Utan diskussion godkände Esbo detaljplanen för västmetron.

Esbofullmäktige godkände tidigt på tisdagen den underjordiska detaljplanen för fortsättningen av västmetron utan diskussion. Den enda som ville tala om metrobeslutet när det äntligen togs till behandling klockan 00.05 var Kurt Byman (Sannf/Ob).

Strax innan hade fullmäktige fört en lång diskussion om Berättelsen om Esbo samt hållit en förhandlingspaus för att diskutera hur Esboberättelsen ska hanteras. Efter det godkändes detaljplanen för västmetron snabbt. Planen innebär att schaktningen av metrotunneln kan fortsätta från Mattby.

I Mattby öppnar metrostationen i slutet av 2015. Nya stationer byggs i Finno, Kaitans, Sökö, Esboviken och Stensvik.
Tillsvidare har Esbo inte fått några garantier av staten om statlig medverkan vid finansieringen. Tanken är att staten bidrar med 30 procent av kostnaderna som beräknas till dryga 700 miljoner euro. Esbo stad står för 70 procent.
– Jag vet att Esbo har höga förväntningar om metrons fortsättning men det finns inga beslut eller någon beredning i regeringen just nu. OM det kommer ett initiativ från Esbo så behandlas det säkert enligt normalt förfarande av regeringen, säger kommunikations- och trafikminister Merja Kyllönen (VF) till Hbl.