Högerman fällde tornet på Busholmen

En enda röst avgjorde i Helsingforsfullmäktige. Samlingspartiets Matti Niiranen var ensam om ett nej till Busholmstornet i sin grupp.

Drygt tre timmar efter hotelldebattens början startade en ny diskussion i stadshuset. Vem svek vem på onsdagen? Som väntat var De gröna, SDP och SFP delade i frågan. Samlingspartiet höll tätt med undantag för en ledamot. Matti Niiranen understryker att han i god tid före höstens kommunalval meddelade vad han tycker om tornhotellet på Busholmen.

– I det här ärendet hade vi ett gruppebeslut men man får avvika från beslutet bara man meddelar om det på förhand. Jag har röstat med majoriteten i otaliga frågor. Nu blev det ett nej, säger han.

Niiranen har diskuterat onsdagens omröstning med Samlingspartiets gruppledare. Några problem finns inte, säger han.

– Den nu gällande detaljplanen möjliggör två 16 våningar höga byggnader. Om jag förstått saken rätt kan den här modellen hämta lika mycket pengar i stadens kassa som ett 33 våningars kongresshotell.

Matti Niiranen är inte emot högt byggande.

– Men jag tycker att exempelvis Mellersta Böle är ett lämpligare ställe för skyskrapor. Hellre koncentrerar man många höga byggnader där än sprider dem runtom Helsingfors.

Också SFP:s Marcus Rantala har fått svara på mediernas och väljarnas frågor. I stadsstyrelsen röstade han emot 33 våningar, i stadsfullmäktige röstade han för. På Facebook förklarar han varför:

– I stadsstyrelsen röstade jag enligt den linje som SFP-majoriteten företrädde. I fullmäktige våndades och kastades jag mellan ja och nej. Jag är kanske en dålig politiker men jag lyssnade på alla argument för och emot. Efter långt övervägande röstade jag ja. Av främst näringspolitiska orsaker.