HBL-Arkiv

Havis Amanda får i morgon sin mössa av Hanken

I år har turen kommit till Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS) att sätta mössan på kändisstatyn Havis Amanda på valborgsmässoafton.

Studentkårens ordförande Erik Stenberg utlovar ett svängigt finlandssvenskt jippo.

Årligen samlas ungefär 50 000 studenter i färgglada overaller kring Havis Amanda i Helsingfors för att titta på när statyn duschas och får studentmössan placerad på sitt gyllene huvud. Mösspåläggningen roterar mellan fyra studentkårer och i år har turen kommit till Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS) med Erik Stenberg och Sebastian Pollesello i spetsen.

– Det känns både bra och spännande, senast var det vår tur 2009. Samtidigt har det varit rätt stressigt med förberedelserna, som pågått sedan februari, säger Erik Stenberg, ordförande för Hankens studentkår.
Mösspåläggningen kräver nämligen mer förberedelser än man kan tro.

Tillstånd behövs från både staden, polisen och museiverket. Dessutom ska studentkåren ansvara för att området spärras av och att det finns vakter på plats. De ska också ordna med lyftkranen och finansieringen för evenemanget.

Synlighet för svenskan

I år får mösspåläggningen en finlandssvensk prägel.

– Det finlandssvenska bandet Spruce spelar på scenen som riggas upp bredvid statyn. Radio Extrems programvärd Janne Grönroos underhåller och rapporterar i direktsändning och en dj underhåller med musik, säger Stenberg.

Förra året var det Sibelius-akademins studentkår som fick sköta mösspåläggningen. Deras tema var återvinning och Amanda fick en mössa gjord av gamla gummistövlar och en regnrock. SHS har valt att lyfta fram det traditionella och har inget direkt politiskt budskap. Däremot har man valt att ge det finlandssvenska synlighet.

– Vi har haft ett starkt samarbete med flera finlandssvenska aktörer, såsom Radio Extrem och Spruce, och vi är den enda av de studentkårer som turas om att sköta mösspåläggningen som är helsvensk. Vi vill visa att vi finns till.