Foto: Niklas Sandström

Gamla cyklar får nytt liv

Trots det kyliga vädret lockade cykelloppmarknaden många intresserade. På Narinken i Kampen rustades använda cyklar upp och hittade nya ägare.

Torget fylldes av cyklar i alla storlekar och former när cykelloppiset ordnades för första gången. På loppmarknaden kan man både köpa och sälja cyklar, endera hela eller i delar. En del är inbitna cykelentusiaster medan andra bara kommit för att titta och kanske hitta sig en nygammal cykel.

Mitt på torget auktioneras cyklar ut och säljs till den högstbjudande. Antti Poikola från Jyväskylä säljer en något trasig Helkama med ett startpris på två och en halv euro.

– Jag köpte den på en auktion för några år sedan för att ha den som min Helsingforscykel då jag kommer hit. Sedan glömde jag den vid Järnvägsstationen och hittade den först nu, säger han om cykelns historia.

Trots att cykeln legat begravd under snön hela vintern och saknar delar finns det flera bud på den. Till sist är det Henri Urho från Esbo som vinner budgivningen och köper cykeln för 9,50 euro.

Den nya ägaren är mycket nöjd med köpet.

– Jag hade en likadan cykel för flera år sedan och den var riktigt bra. Kedjorna behöver oljas och däcken bytas, men cykeln har en fin stomme och kommer nog väl till användning, säger Urho.

Efter att han rustat upp cykeln ska han använda den till att cykla till jobbet, eftersom den lämpar sig bäst för korta sträckor.

Service viktigt

Arrangören Helsingfors Cyklister (HePo) erbjöd också besiktning av cyklar och gav råd om hur man bäst tar hand om sin cykel.

Tapio Keihänen säger att de flesta cyklar varit i förvånansvärt gott skick.

– Cyklarna har varit i bättre skick än tidigare och de flesta har haft bara småfel att reparera.

Det bästa tipset Keihänen har för att ta hand om sin cykel är enkelt: använd den.

– Det viktigaste är att använda cykeln, då mår den bäst. Och att olja kedjorna med jämna mellanrum. Sedan kör många också med alltför tomma däck.

Enligt Keihänen har en del dyrare cyklar synts till på loppmarknaden, men det är de vanliga cyklarna som är populärast.

– Det är ofta cykelentusiaster som köper de dyrare modellerna. De flesta vill ha en cykel som man kan använda dagligen. Mycket barncyklar och olika cykeldelar finns det också.

De cyklar som inte såldes under loppmarknaden kunde skänkas till Huvudstadsregionens Återanvändningscentral, som arrangerat evenemanget tillsammans med HePo.