Seppo Keränen visar sitt stöd för läraren i Helsingfors. Foto: Aras Jarjis

Massivt stöd för avskedade läraren

Ett upprop på nätet till stöd för den avskedade läraren har samlat mer än 100 000 namn. Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen i Helsingfors betonar att en noggrann utredning föregått uppsägningen.

Uppropet "Rädda lärare Antti Korhonen" har samlat över 100 000 namn på nätet. Siffran växer hela tiden. De som undertecknat uppropet kräver att det görs upp gemensamma spelregler för att återskapa skoldisciplinen.

Läraren i Alppilan yläaste hade i mars knuffat en störande elev ut ur skolans matsal. En annan elev filmade händelsen och filmen sprids på nätet. Filmen visar bara en del av det som skedde.

Den avskedade läraren säger till Yle att filmen inte visar det handgemäng som föregick händelsen. Läraren har i olika medier uttryckt sin besvikelse över uppsägningen.

I Yle:s morgon tv-sändning säger han att han flyttade eleven på det enda möjliga sättet.

– Jag släpade honom inte, och tog honom inte i kragen, säger Antti Korhonen till Yle.

Enligt biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen har utbildningsverket gått mycket noga till väga då man bedömt att Korhonen skall avskedas.

– Alla har hörts, de lärare som var vittnen till händelsen, rektorn och man har sett filmen. Stadens jurist har också gått igenom händelserna. Man har också berättat för mig att det inte fanns något hot, någon fara eller något våld. Men man måste alltid komma ihåg att det var fråga om ett barn mot en vuxen och i den situationen är barnet den svagare parten, säger Viljanen.

Hon påminner om att fysisk integritet är ett viktigt värde i Finland och det man gör mot ett barn kan jämföras med en situation i en arbetsgemenskap.

– Samma spelregler måste gälla överallt och i skolan är det ännu känsligare då det är fråga om ett barn mot en vuxen.

I skolan får läraren ge en varning, flytta eleven ur klassen genom att hålla eleven i handen och leda hen ut ur klassen. Läraren får muntligen uppmana eleven att vara tyst eller att göra något annat. Lagen säger klart man får använda nödvändiga maktåtgärder som är försvarliga med tanke på elevens ålder och med beaktande av det hotfulla i situationen och hur allvarligt motståndet är.

Polisen utreder fallet som misshandel.

Läs mera i morgondagens Hbl.

Mera om fallet: "Varför sparkades läraren?"