Foto: Cata Portin. En bok kan vara bra att ha om man beger sig till parkloppiset i Pannhallen i Södervik där kön är lång, det tycker Taru Samola.

Tusentals samlades för Parkloppis

Inomhusversionen av Berghälls populära parkloppis lockade både försäljare och fyndjägare. Kön var lång, men stämningen i topp.

Den andra omgången av inomhus parkloppiset i Pannhallen i Södervik håller i dag på till klockan 16. Förra gången då det arrangerades, den 17 mars, kunde alla som ville sälja inte ens släppas in. Det är Berghäll-rörelsen som arrangerar både utomhus parkloppiset och inomhusvarianten i dag.

Också i dag vallfärdade ivriga loppisentusiaster i stora horder till hallen. Klockan 12 då portarna sogs upp för kunderna var trängseln vid dörren stor. Omkring tusen personer får plats i hallen åt gången, Marika Nikula aktiv inom Berghäll-rörelsen, höll noga koll på antalet vid dörren.

Klockan 13 slingrade sig kön långa vägar.

- Någon sa att kötiden är omkring 20 minuter. Men förra gången lugnade det nog ner sig efter klockan 14 och klockan 15 kom man redan in utan att köa, säger hon.

Registerskyltar, kassettspelare och vintageväskor

Populariteten ligger enligt både besökare, försäljare och arrangörer i att det är gratis både för försäljare och kunder. Vem som helst kan hämta med sig sina grejer och slå sig ner och sälja dem.

- Jag har inte sålt på loppis förut, för jag har inte lust att betala stora summor bara för ett bord. Men det här var gratis, säger Mapko Hilpeläinen som stoltserar med ett brett utbud av föremål han dykt ur sopcontainrar.

De flesta på plats sålde kläder, skor och accessoarer, men även allt från videon och böcker till gamla telefoner och burkar fanns i sortimentet. Berghäll-rörelsen driver ett café med kaffe, fyllda semlor och bakverk. Med intäkterna finansieras städning av utrymmet efter loppiset.

Läs mer i morgondagens Hbl.