Foto: Niklas Meltio. Marianne Mäkelä och Päivi Seppänen säger sig ofta besväras av den dåliga luftkvalitén i Helsingfors. Under måndagsmorgonen bar de munskydd för att lindra sina astmatiska besvär.

Gatudamm på alarmerande nivå

Luftkvaliteten i huvudstadsregionen är sämre än någonsin. Helsingfors agerar blixtsnabbt genom att tillåta endast bussar på Mannerheimvägen på tisdagen.

Knappt har de första vårtecknen börjat synas efter den exceptionellt kalla vintern när experterna slår larm om oroande höga halter gatudamm i huvudstadsregionen.

– Alla mätstationer i sydvästra Helsingfors visar på mycket dålig luftkvalitet. Också invånare som vanligtvis inte märker dammet kan få problem att andas, säger Meteorologiska institutets expert Toivo Luft som speciellt vill varna för de partiklar som är för små att registreras av sensorerna.

Mitt i påskfirandet blev staden därför tvungen att kalla in tjänstemän, politiker och myndigheter till ett krismöte. Trots Samlingspartiets protester beslöt man att stänga av alla andra filer på Mannerheimvägen förutom bussfilen. Beslutet gäller tisdagen, men kan förlängas.

– Ungefär hälften av alla bilar som kör in i Helsingfors centrum kommer via Mannerheimvägen. Mängden damm som stiger upp från gatan är enorm och kan blåsa ända till Östersundom, säger Allan Dammert vid trafikverket.

Den hastigt sammankallade gruppen av beslutsfattare diskuterade också andra lösningar som på sikt ska förbättra luftkvaliteten i innerstaden. Genom att en dag i veckan stänga av alla filer förutom bussfilen på Mannerheimvägen räknar man med att ungefär tio tusen Helsingforsbor blir av med sina astmatiska besvär.

– Jag hoppas bilisterna har förståelse och tänker på hälsoaspekten, säger Dammert.

Det är inte heller uteslutet att Mannerheimvägen stängs av helt och hållet. I så fall styrs busstrafiken till Dickursby, varifrån passagerarna kan ta tåget till Helsingfors centrum.

Vid staden befarar man ändå att åtgärderna inte är tillräckliga om solen skiner och vinden ligger på från söder. Därför har staden beredskap att beställa andningsskydd åt alla Helsingforsbor. Eftersom Itella har stängt så många kontor kan man hämta upp sitt andningsskydd på närmaste Siwa-butik.

– Genom att använda andningsskydd kan vi garantera att allergimedicinerna räcker till dem som verkligen behöver dem, säger farmaceut Antti Histamin vid Universitetsapoteket.