Foto: Niklas Meltio. I går övade Martin Bahne för första gången tillsammans med hela ensemblen.

I kväll är Martin Jesus

Finlandssvenska skådespelaren Martin Bahne axlar den mest berömda rollen av alla. Jesu väg går från Kajsaniemiparken till domkyrkans trappor i det traditionella Via Crucis-skådespelet.

I kväll vandrar Martin Bahne längs Via Dolorosa. Men där Jesus färd slutade vid Golgata, sker korsfästelsen i Via Crucis-skådespelet på domkyrkans trappor.

– Det är ett häftigt sammanhang. Det är en stor arena och en känd person som väcker många tankar och känslor hos publiken, säger finlandssvenska skådespelaren Martin Bahne som spelar Jesus i år.

Det var Bahnes badmintonkompis Mikko Lammi som frågade om han ville ta sig an rollen som Jesus. Lammi är regissör för Via Crucis och det jakande svaret kom direkt.

– Via Crucis är en positiv folkfest som det inte ordnas många av i Helsingfors vintertid.

Vintern har varit ovanligt kall och Bahne kommer att vara klädd i en historisk dräkt och slipper alltså frysa på Helsingfors gator.

Kortklippta Bahne kommer att ha varken peruk eller lösskägg när han går i Jesu fotspår.

– Jag tänkte själv: vänta nu, inte ser jag ut som Jesus. Men egentligen är det ju helt oväsentligt hur den som spelar Jesus ser ut.

Chockad åsna

I egenskap av Jesus har Martin Bahne redan hunnit vara med om en lite speciell situation. När Via Crucis marknadsfördes på Centralgatan utanför Stockmann fick åsnan som var med syn på sin egen spegelbild i Stockmanns skyltfönster.

– Den blev helt vansinnig och började bröla och det tog aldrig slut.

Episoden med åsnan kulminerade i att två unga poliser kom till platsen, knackade Bahne, i full teatermundering, på axeln och på fullaste allvar frågade honom om åsnan tillhörde honom.

I kväll finns det ändå ingen risk för brölande åsnor eller polisuppbåd, åsnan var nämligen med bara i marknadsföringssyfte.

Via Crucis har blivit en framgångshistoria bland Helsingforsborna. I fjol följde 15 000 invånare med skådespelet.

Vad är det mest krävande med att spela Jesus?

– Det finns så många förutfattade meningar om hur Jesus ska vara. Det kan leda till en lust att spela på ett visst sätt.

Vad är det bästa med rollen?

– Det är att jobba med alla de frivilliga som ställer upp med iver och glädje och med tro på sin sak.

Via Crucis börjar i kväll klockan 21 i Kajsaniemiparken. Fyra scener spelas upp, den sista vid domkyrkan.