Foto: Lehtikuva / Sari Gustafsson

Esbobarn med försäkring hänvisas till privat vård

Flera Esboföräldrar som Hbl talat med berättar om hur de uppmanats söka sig till privata sidan när de beställt läkartid åt sitt barn. – Det är förbjudet, säger överläkare Tuija Kumpulainen. Hälsovårdsdirektören ser ändå personligen inga problem med förfarandet.

I morse försökte Mia Smeds beställa en läkartid åt sin 2-åriga dotter som var gnällig och hade öronvärk. Personen på Bolarskog vårdcentral förklarade att köerna är väldigt långa och frågade om Smeds har en försäkring åt dottern. Svaret var ja och personen uppmanade dem att söka vård på privata sidan.

– Jag har aldrig fått den frågan förr, berättar Smeds.

Först efteråt insåg Mia Smeds att dotterns försäkring har en självrisk på flera hundra euro och att det inte får gå till så här. Vid det laget kände hon sig ändå så pass tillplattad att det blev privat läkarbesök med dottern och en räkning på 50 euro.

– Helst skulle jag ha gått kommunalt. Jag betalar skatt och vårdcentralen har jättebra service och bra läkare.

Enligt överläkare Tuija Kumpulainen vid Esbo stad får man inte börja med att fråga om barnet har en försäkring.

– Det är förbjudet att börja med en diskussion om försäkring. Det här handlar om kommunal service.

Råkar man i den situationen att det inte finns läkartider och barnet med förälder hänvisas till jouren för att köa och föräldern ställer frågan "vad ska vi göra nu?" ska personalen räkna upp alternativen och kan ställa frågan om försäkring.

Staden har alltså enligt Kumpulainen en klar policy om att personalen inte får fråga eller uppmuntra patienten att uppsöka privat vård, annat än då patienten har rätt till företagshälsovård.

Direktören för hälsovårdsservicen i Esbo Eetu Salunen är medveten om stadens policy men tycker personligen att det är fullständigt okej att fråga om patienten har möjlighet att söka sig till privata sidan.

– Vi propsar inte på att någon ska söka vård privat.

Eetu Salunen tycker att man i mycket högre grad borde fråga om patienten har möjlighet att söka sig till privata sidan eller helt klarar sig utan proffsvård.

Enligt överläkare Tuija Kumpulainen säger stadens direktiv ändå något annat.

– Vi ska inte alls diskutera försäkring med patienten, annat än om patienten själv frågar om sina alternativ.

Läs mer i morgondagens Hbl!