Risken för rabies ökar med smugglade djur

Katter och hundar som förs in i landet olagligt medför en risk för rabiessmitta. I Helsingfors vårdas årligen 10 - 15 personer som misstänks ha rabies och antalet ser ut att öka.

Miljöcentralen i Helsingfors som övervakar olaglig införsel av djur från andra EU-länder varnar i ett pressmeddelande för att djuren kan bära på smitta. Också HNS har i ett pressmeddelande sett rabies som en ökande risk.

Under fjolåret vårdades 19 personer där man misstänkte rabies, två av dem var barn som bitits i ansiktet av en hundvalp.
Anmälningarna om misstänkta fall av djursmuggling har ökat sedan 2007. Det året konstaterades ett fall av rabies hos en hundvalp som olagligt införts från Indien. Då vaccinerades 40 personer som varit i kontakt med hunden.

Rabies är ett virus som överförs vid djurbett från djurets saliv. Inkubationstiden är mellan 20 - 90 dagar och leder till döden om symptomen bryter ut. Någon medicin finns inte. Årligen dödas 100 000 personer av rabes i världen.

Under 2012 behandlade miljöcentralen 40 misstänkta djursmugglingsfall och 36 fall ledde till åtgärder. Året innan, 2011 åtgärdade miljöcentralen 25 fall. Anmälningarna om djursmuggling kommer i första hand från universitetets djursjukhus eller från privata djurkliniker då man upptäcker brister i dokumenten för något importerat djur. I 32 fall beslöt man återsända djuret eller avliva det. Ägaren står för kostnaderna då djuret sänds tillbaka eller avlivas.