Foto: Niklas Sandström

Vinterlek lockade till Hanaholmen

Dansk fastlagslek, norsk polarexpedition och ridtur på islandshästar. Hanaholmens vinterdag i Helsingfors drog fullt hus vid middagstid.

På fönsterbrädet ligger tovade stjärnor, hjärtan och blommor på tork. Luften är tjock av tallsåpa i tovningsverkstaden på Hanaholmen och en del fingertoppar har blivit skruttiga som russin av det blöta jobbet.

Titti von Knorring, 8 år, från Grankulla har kommit till Hanaholmen i Esbo tillsammans med sina kusiner från Helsingfors. Systrarna Helena Rosenlew, 8 år, och Julia Rosenlew, 5 år, har tovat tillsammans med henne. Kusinerna har också hunnit med en sväng via ansiktsmålningen. Delfiner och stjärnor har fastnat på kinderna.

Kulturcentret för Sverige och Finland lockade storpublik när den nordiska vinterdagen sparkade i gång vid 11-tiden i förmiddags. Den nordiska vinterdagen lockade med danska fiskfrikadeller, slädåkning på isen, virkworkshop och tovningsverkstad, men också sagostunder och föreställningen Skrot och skruv med den svenska dockteaterkonstnären Kristin Friis.

Kristin Friis skapar av skrot medan föreställningen pågår och har också ordnat skrotverkstäder i finlandssvenska skolor under veckan.

– Dels är det en solidaritesgrej, att visa för barn att man kan skapa av återvinningsgrejer. Då kan jag tala om att det inte alltid är självklart eller nödvändigt att allt är nytt. Dels vill jag uppmuntra flickor och kvinnor att använda verktyg och mecka själv. Kan en 60-årig tant sitta här och göra det så kan de, säger hon.

Vinterdagen på kulturcentret ordnades i samarbete med bland annat Sveriges, Norges, Danmarks och Islands ambassader, Föreningen Pohjola-Norden och nordiska vänskaps- och kulturföreningar.