Foto: Tor Wennström. På bilden badar en man vid Edesviken i Helsingfors.

Vinterbad för hugade hela helgen

Nyfiken på vilka ställen du kan hoppa i plurret på så här vintertid? Den urbana festivalen för vinterbad sparkade i gång redan i går.

Helsingfors erbjuder många platser där du kan bada bastu och simma i vak. Under den pågående festivalen kan du simma i Munksnäs, Lillforsen, Vårdö och Ugnsholmen. Är du riktigt hurtig startar du vid badstranden i Munksnäs klockan 17 i dag, för här finns ingen bastu, men nog ett hål i isen.

På fredag i Lillforsen gäller samma klockslag som i dag. Bastun är gemensam för kvinnor och män. Här finns också en isvägg som är populär bland klättrare.

Lördagen är mer exotisk, då kan du skida över isen från Tammelund till Vårdö. Arrangörerna har sågat ett hål i isen och installerat en stege av trä. Det kostar fem euro att besöka den vedeldade bastun. Start klockan 14.

Festivalen kulminerar på söndag klockan 12 då Ugnsholmen står på tur. Här kostar ett besök i bastun 10 euro. Arrangörerna meddelar att vinterbadet vid vakar utan bastu pågår i cirka en timme, och vid vakar med bastu cirka två timmar. Den som besökt alla platser belönas med ett diplom och utses till ”vinterbadskejsare”.

Vad behöver du för att vinterbada? Enligt arrangörerna handuk, baddräkt, vattenflaska och ullstrumpor, som gör det behagligare att traska till vaken. Det finns ett uppvärmt omklädningsrum vid varje vak.