Foto: Niklas Tallqvist. Biträdande överläkaren Timo Lukkarinen på Haartmanska sjukhuset iakttar då kollegerna Kurt Grönroos och Hanna Koppatz tar hand om en patient. Lukkarinen tror att det blir svårt för Helsingfors att rekrytera fler läkare till akutmottagningarna ifall inte läkarna ges längre tid för patientarbetet.

Politiker vill få ut hyrläkarna

Staden ska inte längre anlita hyrläkare på jourmottagningarna vid Maria och Haartmanska sjukhuset och Barnkliniken, utan i stället sköta akutpatienterna i egen regi eller via Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Den nya social- och hälsovårdsnämnden ligger bakom beslutet.

– Vi vill bli av med hyrläkarna och tycker att det är viktigt att Helsingfors sköter akutmottagningarna i egen regi. Vi har svårt att utveckla vår organisation om vi låter utomstående ta hand om så viktiga delar av verksamheten som jourmottagningarna, säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Maija Anttila (SDP) om nämndens beslut.

Det var en klar majoritet av nämnden som hade fått nog av hyrläkarna. Elva av nämndens tretton medlemmar krävde att det görs en utredning om hur jouren kan skötas i egen regi eller via HNS. Bara samlingspartiets Seija Muurinen och Tuomas Nurmela var emot förslaget.

Maija Anttila säger att avsikten är att bli kvitt hyrläkarna så fort som möjligt, alltså redan nästa år då staden tidigast kan säga upp sina avtal med Attendo och Mediverkko.

Laura Pikkarainen som är tillförordnad överläkare på Haartmanska sjukhuset gläds över beslutet:

– Jag är helt av samma åsikt som nämnden. Det är bäst att staden i framtiden sköter jourmottagningarna i egen regi.

Både Pikkarainen och Anttila väntar med iver på att den nystartade läkarspecialiseringen i akutmedicin som kom i gång vid årsskiftet ska börja bära frukt.

De hoppas och tror att utbildningen ska göra det lättare att rekrytera läkare som uttryckligen vill jobba med akutpatienter.

– De framtida akutläkarnas arbetsbeskrivning kommer att vara sådan att de också förväntas jobba nattetid. Avsikten är att bli av med dygnslånga jourturer, säger Pikkarainen.

Enligt Pikkarainen har lönenivån mellan hyrläkare och läkare som jobbar inom staden jämnats ut de senaste åren. Därför borde inte lönen vara ett problem vid rekryteringen.

– Men för att staden ska kunna konkurrera med de privata läkarbolagen måste vi satsa på arbetsförhållandena och vara flexibla, säger Pikkarainen.

Varför vill du bli av med hyrläkarna?

– Om vi sköter akutmottagningarna på egen hand blir det lättare att organisera arbetet och kontrollera kvaliteten, säger Pikkarainen.

Läs mer i dagens Hbl.