Foto: Susanna Vainioranta. Stadens fastighetsbolag Helsingin Leijona lät Royal Ravintolat ta över restaurangfastigheten i hörnet av Unionsgatan och Norra esplanaden utan att konkurrensutsätta hyresavtalet.

Snudd på monopol för restaurangkedja i city

Restaurangkedjan Royal Ravintolat lägger beslag på allt fler restauranger i centrum av Helsingfors trots att staden har försökt förhindra att ett bolag ska härska över restaurangmarknaden i city. Staden som är hyresvärd tvingades motvilligt gå med på att Kämp Group sålde två restauranger till sin ärkerival.

Helsingfors har haft som riktlinje att ingen restaurangkedja ska få en för dominerande ställning på krogmarknaden i centrum. Men staden blev tvungen att tumma på den principen och gå med på att Palace Group sålde restaurangerna Fish Market och Sasso till konkurrenten Royal Ravintolat som redan driver åtskilliga krogar i centrum.

– Vi har haft som ledstjärna att det ska finnas olika slags restauranger i torgkvarteret och att krogarna inte ska koncentreras till en enda kedja, sade fullmäktigeledamoten Maija Anttila (SDP) som är medlem i stadens fastighetsbolags, Helsingin Leijonas styrelse, för några veckor sedan då Hbl ringde upp henne och frågade henne om restaurangaffären som var i görningen.

Redan tidigare hade Kämp Group signalerat att bolaget inte ville driva de två restaurangerna och att företaget önskade att konkurrenten skulle ta över.

Hyresvärden Helsingin Leijona Oy som ägs av Helsingfors stad meddelade då att det inte går för sig och det blir en ny konkurrensutsättning av hyresavtalet om Palace Kämp inte själv fortsätter driva de två restaurangerna i hörnet av Norra esplanaden och Unionsgatan. Men nu har stadens fastighetsbolag backat och gått med på att Royal Ravintolat tar över.

– Det är problematiskt att restaurangbranschen har blivit så koncentrerad i Helsingfors, säger Tuomas Rantanen (Gröna), som sitter med i Helsingin Leijonas styrelse.

Enligt Rantanen gick Helsingin Leijona med på att hyra ut restauranglokalerna vid Salutorget till Royal Ravintolat utan konkurrensutsättning eftersom det fanns en risk att krogverksamheten skulle ha legat nere under sommaren, vilket fastighetsbolaget inte ville, säger Rantanen.