Foto: Lehtikuva/Viena Kytöjoki

Barnen följer inte längre med till Finland

Helsingfors fortsätter sin skärpta bevakning av tiggarna. Fokus ligger på barntiggare och olagliga läger. Strategin att ingripa mot minderåriga tiggare ger resultat.

De romska tiggarna har börjat återvända till Helsingfors. Sedan årsskiftet har det anlänt cirka 25 per vecka.

De tiggare som nu finns i Helsingfors bor i bilar eller är enligt Helsingfors stads ledande expert Jarmo Räihä, inkvarterade hos finländare. Försöker de upprätta läger blir de vräkta.

– Vi ingriper genast och hind­rar att det uppstår sådana läger som i Fiskehamnen, säger Räihä.

Staden samarbetar inte med den rumänska tjänstemannen vid rumänska ambassaden vars uppgift är att hålla kontakt med romerna. Han samarbetar främst med dagcentret Hirundo och hans prio­ritet är enligt Räihä barnen.

– Vår linje är att om vi ser barn som tigger ingriper barnskyddsmyndigheterna. Vi har inte på en tid haft barntiggare och just nu känner vi inte till att det skulle finnas minderåriga romer i Helsingfors, säger Räihä.

För tillfället har Helsingfors stad inga projekt som gäller de romska tiggarna. Enligt Räihä fortsätter man som tidigare enligt den linje som stadsstyrelsen slog fast 2011. Situationen följs upp av en grupp bestående av stadens representanter, Diakonissanstalten och polisen och gruppen möts oftare under tiggarsäsongen på våren och sommaren.

Vid Diakonissanstaltens dagcenter Hirundo rör sig dagligen cirka 60 romer.

– Men i Helsingfors finns nog fler än så, tittar man på gatubilden finns här hundra eller tvåhundra romer. Det är svårt att säga hur många, vi för ingen statistik, säger en medarbetare vid Hirundo som vill vara anonym.

Det ser ut som om rumänska romer kommer först, bulgariska romer kommer senare.

De anländer oftast med bil eller buss. Boendet är ett stort problem och en del övernattar i Kalkkers kafé i Sörnäs. Men där finns plats för bara 25 personer så alla får inte rum.

– De som inte lyckas ta sig in på Kalkkers vandrar omkring tills det blir morgon. I onsdags kom åtta romer inte in på Kalkkers på natten, berättar medarbetaren vid Hirundo som varit i kontakt med Kalkkers.

Vid dagcentret Hirundo kan romerna koka mat, tvätta kläder och duscha. Vid dagcent­ret finns också en socialarbetare som romerna kan prata med om det är något som behöver redas ut.

Inom projektet ”Rom po drom” har man informerat tiggarna om hur barn skyddas i Finland.

– Vi har förklarat att barnen har det bättre hemma med släkt och vänner och det ser ut som om de hade förstått att barnen inte mår bra här eftersom vi inte sett barn på två år, säger medarbetaren vid Hirundo.