Jukka Peltomäki. Foto: Tor Wennström

Politiker sidsteppade i markplanering i Vanda

Turerna kring markanvändningen i Vanda blir allt märkligare. Byggfirma fick ”rita lite på ett bostadsområde” i Myrbacka långt före den officiella behandlingen av detaljplanen.

Enligt nya uppgifter i Vantaan Sanomat har också utvecklandet av ett bostadsområde vid Skrapbergsvägen i Myrbacka varit i händerna på arkitektbyrån Forma-Futura.

Det var i slutet på januari som tidningen berättade om misstankar som dykt upp i korruptionsutredningen mot Vandas förra stadsdirektör Jukka Peltomäki (SDP). Peltomäki misstänks ha lånat hundratusentals euro av arkitektbyrån Forma-Futura. Det är frågan om långfristiga lån som Peltomäki inte gett några säkerheter för. Han har inte amorterat lånen eller betalat ränta för dem.

Peltomäki misstänks ha samtidigt fungerat som föredragande tjänsteman i projekt där Forma-Futura varit fastighetsutvecklare eller konsult. Han fick jobbet som biträdande stadsdirektör med ansvar för markanvändning 2006.

Ett fall för CKP

Bostadsområdet vid Skrapbergsvägen är stort med en våningsyta på 22 000 kvadratmeter. Detaljplanen har nyligen godkänts i Vanda stadsstyrelse. Enligt Vantaan Sanomat fick Vandapolitikerna inte veta att byggentreprenören fått området på sitt ritbord långt tidigare, som ett inofficiellt utvecklingsprojekt. Entreprenören anlitade i sin tur Forma-Futura.

Centralkriminalpolisen som undersöker härvan kommenterar inte tidningens påståenden. Veli-Matti Räsänen som leder undersökningen säger att polisen hört ett stort antal människor. Vantaan Sanomat skriver att stadens ledande politiker förhörts under de senaste veckorna. Förundersökningen väntas bli klar i vår.

På Vanda stad förklarar den tjänsteman som gav Lemminkäinen tillstånd att inleda planeringen att det var frågan om att ”låta byggfirman lite rita på det där”. Det här var på våren 2009 när det gjordes en ändring i områdets detaljplan. I och med det blev det möjligt med tomt- och byggspekulationer, skriver Vantaan Sanomat.

Centralkriminalpolisen undersöker härvan.