Tekniska direktören Ilari Myllyvirta arbetade som rörmontör under en dag. Foto: Aras Jarjis

Sibbocheferna provar på riktiga jobb

Tekniska direktören Ilari Myllyvirta klev ner i diket och hjälpte till att installera husventilen i en Sibbovilla i går. Kommunens chefer är förtjusta i projektet där de får prova på "riktiga jobb".

– Ärligt sagt har cheferna inte haft någon koll på vad vi gör, säger Markus Servin, rörmontör på Sibbo kommun.

I går hade han tekniska direktören Ilari Myllyvirta med sig som hjälpreda när de bland annat anslöt en villa till kommunaltekniken. Enligt Servin har chefen klarat sig "helt bra".

– När jag hörde om det här tänkte jag att det blir en show, och så blev det, säger Servin och syftar på mediernas intresse för projektet.

– Men nog tror jag att det gör nytta. Ilari sade också att han nu ser vad vi gör på riktigt.

Alla är proffs

Under studietiden arbetade Ilari Myllyvirta på byggen, men efter det har det bara blivit projekteringsbesök på fältet.

– Kundorienteringen har varit en positiv överraskning för mig. Montörerna har en bra attityd och är beredda att göra lite extra för kunderna.

Chefen tycker att han tagits bra emot av de anställda. En dag räcker inte långt om man vill lära sig jobbet ordentligt, men han har fått bidra i arbetet som medhjälpare.

– För uppskattning och förståelse av andra har den här dagen gett mycket. Alla är vi proffs på det vi gör och alla är vi viktiga delar av en helhet, säger Myllyvirta.

Chefsjobb lockar inte

Hela ledningsgruppen i Sibbo kommun har avsatt en dag för arbete på fältet. Idén kom från de anställda, som ville att cheferna skulle synas mer. Kommundirektör Mikael Grannas valde att jobba på ett ålderdomshem.

Ilari Myllyvirta, som tillträdde sin post i höstas, ville prova på något som direkt hör till hans område. Under dagen har han hunnit komma på ett förbättringsförslag: jourtelefontjänsten kunde utvecklas.

Cheferna tycker att projektet har varit riktigt roligt och lärorikt, säger kommunens personalchef Anne Iijalainen, som själv praktiserade på ett daghem. Också kommentarerna från fältet har varit positiva.

– Vi var lite rädda för att de inte skulle våga låta oss jobba ordentligt, men vi fick verkligen göra det de anställda gör.

Nu planerar man att göra projektet till ett återkommande inslag och utsträcka det till avdelningscheferna. Idén om att de anställda ska få prova på chefsjobb har också kastats fram.

– Men de har sagt nej ganska direkt. Hon som jag jobbade med på dagiset sade att pappersjobb inte är hennes grej, hon vill göra något mer konkret.