Trots noggranna ritningar är det många problem som måste lösas i farten och på kort tid. Exempelvis så fick Roslunds stora köttsåg inte alls plats där det var tänkt. Foto: Tor Wennström.

Nytt försök i Sandvikens saluhall

I morgon är det dags igen. Nu öppnar Sandvikens saluhall. Antikviteterna åkte ut, maten in.

Saken är klar. Från den tobaksrökande elmontören utanför huvudentrén och kötthandlaren som förbannar den stora sågens placering bakom försäljningsdisken, från den förkylda företagarföreningens ordföranden till partitorgets vd – det är uppenbart att alla är överens: Det här blir bra! Atmosfären är pigg, humöret uppåt.

Men vägen från Gamla saluhallen till 110 års jubilerande Sandvikens saluhall har varit lång, både fysiskt och mentalt. I ett desperat skede talade man på allvar om att rigga upp ett stort tält på Kaserntorget. Där skulle bagarna och fisk-, ost- och kötthandlarna tillbringa de 14 månader som Gamla saluhallen är stängd på grund av sanering. Det var naturligtvis ett galet förslag. Hur skulle det ha sett ut med tillfälliga vattenledningar och stora kylskåp på torget framför försvarsministeriet? För att inte tala om hur det skulle ha varit att sköta affärerna i tältet. Omöjligt.

– Då skrev jag ett brev till beslutsfattarna och föreslog det här stället, säger företagarföreningens ordförande Tuula Paalanen och öppnar huvudentrén till Sandvikens saluhall.

Idén var bra, ansåg mottagarna. Ett problem fanns ändå och det var antikvitetshandlarna som vistats i Sandviken sedan livsmedelsförsäljningen flyttade ut för tio år sedan. De hade alla hyreskontrakt med staden och ville inte bort.

– Det är den här historiens trista bit. Att säga upp de där avtalen. Och jag förstår antikvitetshandlarna, de var länge här och upplevde stället som sitt, säger partitorgets vd Timo Taulavuori.

Beslutsfattarna stod på sig. De förberedde noggrant och argumenterade för livsmedelsförsäljning i Sandvikens saluhall. Det hjälpte att saluhallarna har en framträdande plats i Helsingfors stads matstrategi.

Sedan maj 2012 har Gamla saluhallens företagare och staden tillsammans planerat för måndagen. Då är det premiär. Man kan köpa livsmedel i Sandvikens saluhall, och mycket mera.

Tiden är mogen

Torget och hallen var under två årtionden i skärningen mellan några stillsamma gamla stadsdelar. Det som på 1980-talet ansågs bland ungdomarna vara en handelsplats för gamlingar är i dag ett trendigt ställe. Unga människors konsumtionsvanor har förändrats, det byggs två nya stadsdelar ett stenkast längre bort och en enkät bland invånarna i området visar att efterfrågan på "gamla" Sandvikens saluhall är stor.

– På sommaren anlägger stora kryssningsfartyg här i närheten så vi hoppas att också turisterna ska hitta hit, säger Timo Taulavuori.

Nästa sommar är extra speciell då Tall Ships Race besöker Helsingfors. De stora segelfartygen förtöjer vid Sandvikskajen.

En saluhall kan förstås inte lita sig på turistströmmar och andra sporadiska flanörer. Här behövs trogna kunder.

– Vi tror att de som bor och arbetar i området kommer att hitta hit och trivas, säger Timo Taulavuori.

Sandvikens saluhall har ungefär dubbelt så mycket utrymme för kafé- och restauranggäster som Gamla saluhallen. Det är en konceptförändring med förebilder bland annat i Madrid. I ena ändan av hallen kan man äta soppa och även tillreda sin egen lunch, i den andra tillverkas exempelvis kött- eller fiskrätten från färska råvaror och enligt önskemål. Och vill man njuta av en kall öl eller ett glas rött går det bra. Äta får man i lugn och ro på andra våningen. Fönsterplatser och utsikt över torget och kajen. Staden bjuder dessutom på gratis bredband.

Ansiktslyftning

När Hbl besöker Sandvikens saluhall på torsdagsförmiddagen är det som att stiga in i en verkstad. I ett hörn pågår metallarbeten, i ett annat träslöjd. Borta i ett hörn står en man och kapar elledningar så att svetten lackar. I mitten av byggnaden står en flyttgeneral och administrerar. Han är missnöjd med några reklamskyltar som någon skruvat upp på fel ställe. Men det är ett litet problem och några större verkar det inte ha varit heller.

– Alla som ville komma hit från Gamla saluhallen fick göra det, säger Tuula Paalanen.

Alla ville inte. Någon sorts generationsskifte är på gång bland företagarna. Somliga har slutat och andra passat på att ta ett mellanår. Det är alltför tidigt att säga hur många av försäljarna stannar kvar i Sandvikens hall när Gamla saluhallen öppnar igen, men enligt både Tuula Paalanen och Timo Taulavuori finns det redan intresse för det alternativet.

Vid Roslunds Kött kommer bekräftelsen genast:

– Tanken är intressant. Vi överväger att finnas i båda hallarna, säger Mervi Roslund.

På hösten görs en ordentlig kartläggning. Då får de 19 försäljarna i Sandvikens saluhall ta ställning till hur de vill göra i fortsättning.

Sandvikens hall har fått en ansiktslyftning som kostade staden 900 000 euro. Den räkningen överförs inte på hyresgästerna.

– Tidigare fick vi knappt några intäkter här och inte kommer vi att göra vinst nu heller, men ska vi säga så att utgifter och inkomster är i hyfsad balans, säger Timo Taulavuori.