Så fort fordonet sitter fast i bärgningsbilen skrivs en räkning. FOTO: Richard Nordgren

Med snön kommer bärgningsbilen

På tjugo år har antalet fordon som behöver flyttas för att de står i vägen för plogbilar och vägarbeten mångdubblats i Helsingfors. Nu är det dags igen. Var står din bil?

Knektvägen i Norra Haga på onsdagen. Tydlig skyltning talar om att det är just den här dagen som snön ska bort. Ändå står ett par tre fordon i vägen för plogbilen och traktorerna. En utomstående kan tycka att det går undan när bärgningsmanskapet arbetar. Men när detta upprepas överallt i staden fördröjer felparkerade bilar snöröjningen rejält. Varje vinter måste tusentals bilar flyttas.

– Det kostar fordonsägaren minst 85 euro. Den verkliga kostnaden är mycket högre. Sju gånger högre, säger Pekka Holopainen som ansvarar för bärgningsarbetet.

Pekka Holopainen har arbetat länge vid byggnadskontoret.

– Under mina 25 år har antalet fordon som årligen bärgas ökat från  3 500 till 20 000.

Det är, som han säger, en explosionsartad ökning. En del av ökningen förklaras av att mängden bilar är så mycket större i dag jämfört med situationen i början av 1990-talet, en del av att byggnadskontoret effektiverat sin egen verksamhet.

Alla nöjer sig inte med bärgningsavgiften. Faktum är att ännu för ett år sedan överbelastades Helsingfors förvaltningsdomstol av gräl som handlade om de här räkningarna.

– Som värst var det ett tusental fall per år som gick till rätten. Sedan skrevs lagen om. Nu krävs ett rättelseyrkande och ett myndighetsbeslut på det innan man kan gå till domstol, säger Pekka Holopainen.

Klagomålen kommer in som förut men i dag sysselsätter de i huvudsak byggnadskontorets tjänstemän i stället för tre domare i förvaltningsdomstolen.

Så hur mycket skäll får ni och hur brukar det låta?

Pekka Holopainen funderar en stund och svarar:

– Ibland får vi också positiv respons. Folk är glada när gatorna är snöfria.

Centrum är en utmaning

Haga är inte alls värst. Hela staden är värst. Bilar och andra fordon står fel överallt i Helsingfors. Enligt Pekka Holopainen är centrum utmanande eftersom gatorna är smala men också för att det är ofta svårt att hitta en parkeringsruta för bilen som ska flyttas. Bilarna flyttas i regel högst ett par kvarter bort.

Alla fordon som flyttas fotograferas och den nya parkeringsplatsens koordinater noteras i stadens datasystem, som även polisen har tillgång till.

– Polisen är tacksam för den här informationen. Antalet stöldanmälningar har minskat dramatiskt när bilen hittas med en snabb datasökning, säger Pekka Holopainen.

Staden har fram till nu köpt bärgningstjänsten av olika privata bolag. Eftersom arbetsmängden särskilt under vinterhalvåret ökat blev det aktuellt med egna bärgningsbilar. Två stycken, som kostade sammanlagt 230 000 euro, har nyligen börjat användas.

FAKTA - Några goda råd

Kolla skyltningen. Skyltarna med flyttningsuppmaning dyker upp i god tid.

Kolla webbplatsen. På byggnadskontorets hemsida finns tidtabellen för snöröjning och en stadsdelskarta.

Beställ sms. Byggnadskontoret kan meddela dig när just din gata ska plogas.

Är bilen inte där du ställde den lönar det sig att först ringa byggnadskontoret. Alla flyttade fordon registreras noggrant i ett datasystem.