Foto: Niklas Tallqvist. Fältarbetaren Nina Jokinen delar ut kuvert med information om den stora undersökningen. I dag besökte hon och kollegan klass 5a i Tähtiniityn koulu i Esbo.

Hälsan under lupp från femte klass till vuxen

I vår träffar Folkhälsans fältarbetare 5 500 svensk- och finskspråkiga barn i huvudstadsregionen. Folkhälsans forskningscentrum har dragit i gång en mycket omfattande undersökning där man vill ta reda på hur femteklassarna egentligen mår.

– Det här med spottandet är lite spännande. Barnen brukar fnittra, säger Evelina Rex.

Hon ingår i ett av flera team med fältarbetare som sedan förra veckan åker runt till skolorna i huvudstadsregionen. Folkhälsan har inlett en av de mera omfattande undersökningarna i Finland. Målet är att följa med 40 000 barn i 25 års tid.

Det är inte bara barnens vikt och längd som mäts, utan man samlar även in geninformation med ett salivprov. Dessutom svarar barn och föräldrar enskilt på en enkät. I den ingår frågor om till exempel vad barnen äter, hur mycket de sitter framför datorn och hur deras familjeförhållanden ser ut.

– Vi vet en hel del om finländare i åldern 40–65 tack vare undersökningar, men det finns många hål i forskningen om barn, säger professor Johan Eriksson på Folkhälsans forskningscentrum.

Forskarna hoppas på att hitta tidiga riskfaktorer för till exempel diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. En stor vikt läggs även på att reda ut hur barnen mår mentalt. Forskarna känner inte till alla ämnesområden som kommer att undersökas eftersom det kan dyka upp oväntade saker när resultatet analyseras.

Förra veckan besökte fältarbetarna skolor i Tusby och Sibbo. Från och med den här veckan är det barnen i Esbo-skolorna som får besök. Därefter planerar man att besöka Borgå, Träskända, Nurmijärvi, Hyvinge, Riihimäki och Lahtis. Nästa år utvidgas undersökningen.

Läs mer i morgondagens Hbl