Foto: Niklas Meltio. Aron, Henrika och Michael Saxén bekantar sig med Drumsö lågstadieskola. Till vänster Rektor Anna-Maria Rosenqvist.

En stor dag för den blivande ettan

Aron Saxén är en av höstens uppskattningsvis 3 500 svenskspråkiga förstaklassare. För hans föräldrar var det en självklarhet att komma till skolan trots att det är möjligt att anmäla sig på webben.

I höst börjar Aron Saxén, 6, ettan i Drumsö lågstadieskola i Helsingfors. Med sig får han sina förskolekompisar som delas in i två klasser. I går var han på plats klockan 8 på morgonen för att anmäla sig till skolan, tillsammans med föräldrarna Henrika och Michael Saxén.

– Jag har varit här en massa gånger. Och på onsdagar spelar jag korgboll i gymnastiksalen, berättar Aron.

Vid Helsingfors stads utbildningsverk säger planerare Karin Lassenius att det är viktigt att hålla kvar möjligheten att anmäla sig personligen.

– Vid utbildningsverket ser vi att den möjligheten absolut ska finnas. Det är då man etablerar den första kontakten till rektor och lärare.

I huvudstadsregionen har städerna olika praxis vad gäller skolanmälan. I Helsingfors och Vanda kan föräldrarna välja om de anmäler barnet på webben eller om de kommer till skolan personligen. Esbo och Grankulla är varand­ras motpoler: I Esbo tar man bara emot webbanmälningar, medan alla Grankullaföräldrar måste komma till skolan.

Bakgrund
3 500 ettor i höst
  • I höst börjar uppskattningsvis 59 000 elever skolan. 3500 av dem börjar i en svenskspråkig skola. 
  • Antalet svenskspråkiga förstaklassare är enligt preliminära uppgifter runt 335 i Helsingfors, 349 i Esbo, 90 i Vanda och 60 i Grankulla. 
  •  I Helsingfors kommer antalet att öka något. I Esbo fanns i går eftermiddags runt 30 blivande ettor som inte ännu var anmälda. 

– Vi vill upprätta en kontakt till både barnet och vårdnadshavaren. Det är viktigt med en personlig kontakt, säger Granhultsskolans rektor Anders Rosenqvist.

I Vanda har antalet webbanmälningar ökat markant sedan möjligheten infördes 2007. Också i Helsingfors har webbanmälan blivit allt mer populär under åren.

Räknar man med hela Helsingfors kommer Aron Saxén att ha sällskap av runt 350 and­ra förstaklassare i höst. Just nu ligger antalet på 335, men det brukar öka med 3–5 procent när flera tvåspråkiga familjer väljer en svenskspråkig skola.

Läs mer i dagens Hbl.