Foto: Leif Weckström

Hellre disco än vegetarisk restaurang i Botby

Krishnarörelsen får inte köpa Botby gård. I stället går den till en grupp lokala företagare och Botbysällskapet, som kompletterade sitt anbud så sent som dagen före fastighetsnämndens möte.

På torsdag kväll beslutade Helsingfors stads fastighetsnämnd att ett grupp lokala affärsmän, som också inbegriper Botbysällskapet och Lionsföreningar i östra Helsingfors, får köpa Botby gård. Det skedde mot beredningens förslag att Krishnarörelsens bud skulle antas.

Den finländska sektionen av den internationella Krishnarörelsen lämnade in sitt anbud före den 14 september, då tiden gick ut. Affärsmännens kom in i december och de höjde priset så sent som dagen innan. Ekonomiskt var buden lika stora, 250 000 euro.

Rösterna föll 5–3 och samlingspartisten Olli Saarinens motförslag gick igenom.
– Jag anser att den affärsplan som konsortiet, bestående av affärsmän från östra Helsingfors gett, bättre uppfyller stadsstyrelsens ramar, med en restaurang som så brett som möjligt betjänar folk i östra Helsingfors vilket är viktigt eftersom gården finns invid Botby kapell, säger han.

De gröna föreslog bordläggning men fick inte gehör.
– Vi anser att parterna behandlats ojämlikt. Först då det talades om Krishnarörelsens anbud i offentligheten vaknade de lokala aktörerna och fick dessutom ändra sitt anbud i sista stund, säger Tuula Paalimäki, Gröna och ordförande för fastighetsnämnden.

Det är förfarandet som hon opponerar sig emot. Enligt henne är bägge anbuden bra.
– Processen ger oss inte stilpoäng men juridiskt ser jag inga hinder. Det har varit en förhandlingsprocess och inte en egentlig anbudstävlan, säger Olli Saarinen, som är jurist.

Ursprungliga syftet?

Krishnaledaren Timo Kuivanen är upprörd och tycker att beslutet är djupt orättvist. En jurist granskar nu hur rörelsen ska föra frågan vidare.
Han uppfattar processen som ett tydligt anbudsförfarande med en deadline som också hyrningschef Risto Heikkinen bekräftade i torsdagens Hbl.
– Det handlar om religionsrasism, säger Kuivanen.

Han anser att rörelsens anbud på ett mer heltäckande sätt uppfyller kriterierna i anbudstävlan än affärsmännens. Krishnarörelsen har planerat en högskola, främst för eget bruk, och på gården fanns det ursprungligen en skola.
– Vi har skrivit att sjuttiofem procent av lokaliteterna står till allmänhetens förfogande. Men är problemet att vi tänkt starta en vegetarisk restaurang utan alkoholrättigheter? På vilket sätt passar det då med disco (som affärsmännen planerat) i ett 1800-talshus?

Pirjo-Liisa Kangasniemi som är ordförande för Botbysällskapet är däremot lättad och talar om att gården nu är räddad.
– Vi är lyckliga över att vi tillsammans med lokala affärsmän lyckas bevara den historiska byggnaden och att restaurangverksamheten och möjligheten att hålla möten fortsätter.

Men varför lämnade ni inte in ett anbud tidigare om ni varit så intresserade?

– Redan i ett tidigt skede skrev vi till fastighetsverket om att gården måste bevaras som en mötesplats. Det tog lång tid att få med folk som kan restaurera ett sådant här ställe.
– Botby gård blir nu ett mångsidigt kulturcentrum.