Foto: Hbl-arkiv/Richard Nordgren

"Invånarna ska få en chans!"

Beslutsfattarna misstror Helsingforsborna som vill bevara den gamla kafébyggnaden på Sandudd. Nu rivs ett färskt beslut upp av stadsstyrelsen i Helsingfors.

Under de två–tre senaste åren har det troligtvis hänt mera på Sandstrand och kring Sanduddspaviljongen än under de föregående 90 åren. Och under tiden som invånare, tjänstemän och politiker bråkat om kafébyggnadens vara eller icke vara har förfallet givetvis framskridit.

Som HBL berättat är stadens kartläggning av kaféets skick inte den enda. Enligt en annan är det möjligt att sanera byggnaden. Det är inte billigt men det är möjligt. Två boendeföreningar har också envist visat intresse för arbetet mot att de får ett förmånligt och långvarigt hyreskontrakt med staden. Detta arrangemang godtogs av fastighetsnämnden i november och tjänstemännen fick i uppdrag att tillsammans med Tölösällskapet, stadsdelstidningen Töölöläinen samt Töölö-Liike ordna med detaljerna.

Rautava vill inte

Stadsstyrelsens ordförande Risto Rautava (Saml) påminner att det finns ett rivningsbeslut som stadsfullmäktige gjorde i mitten av 2000-talet.

– Om vi nu hyr till Tölösällskapet, för säg en euro, sitter ribban sedan där. Det kan bli ett problem i framtiden.

Området har också en detaljplan. Det fallfärdiga huset ingår inte i den, säger han.

Där har Risto Rautava fel. Som det framgår av stadsstyrelsens beslutsunderlag är den gamla paviljongen fortfarande en del av Sandstrandsplanen. Bara det att enligt gällande bestämmelser får byggnaden inte utvidgas på ett sätt som försvårar eventuella nybyggen som till exempel en badinrättning.

Men också Idrottsverket är på tvären.

– I Idrottsverkets koncept ingår inte invånarverksamhet av den typ som nu föreslås. Dessutom är Sandstrand inte så stort. Om byggnaden saneras och får en gård är det bort från solbadarna. Nej, det här är ingen bra idé.

Pajamäki säger kanske

Även Osku Pajamäki (SDP) vill att boendeföreningarna gör upp en bättre och mer konkret plan för hur verksamheten ska arrangeras och saneringen betalas.

– Men själva förslaget är bra. Byggnaden har stått där sedan 1930-talet så hur skulle den försvåra för badfolket eller förfula miljön, undrar han.

Pajamäki tycker att man nu ska sätta sig ner i lugn och ro och se över idéerna så att hammare, spik, pensel och målarfärg kan plockas fram senast 2014.

– Jag ser ingen risk i det här. Boendeföreningarna ska ges en chans!

Tölösällskapets ordförande Hannu Haukanhovi säger att föreningen är beredd att ingå ett avtal om att inte konkurrera med det nya kaféets verksamhet.

– Fast det är inte det som det här hänger på. I själva verket förstår jag inte längre vad problemet är. En högt uppsatt tjänsteman har sagt till mig att vi gjort allt rätt men vi kan inte påverka stadens ägarpolitik. Om det finns en för staden ekonomiskt mer lukrativ plan för Sandstrand så vill vi gärna veta så att vi slipper tjatet.

Stadsstyrelsen fortsätter diskussionen på mötet om en vecka. Gårdagens debatt avslutades med bordläggning av ärendet.


FAKTA
• Den gamla kafébyggnaden är byggd 1930 och den har utvidgats 1939 och 1962.
• Byggnadstillsynen gav Idrottsverket tillstånd att riva huset i december 2010.
• Fastighetsnämnden bestämde i november 2012 att byggnaden lämpar sig för invånarverksamhet.
• I december 2012 ingrep stadsstyrelsens ordförande, enligt honom ska byggnaden rivas.