Det gamla Sanduddskaféet har varit rivningshotat länge.

Nytt gräl om paviljongen

Stadsstyrelsens ordförande Risto Rautava (Saml) vill fullfölja fullmäktiges beslut och riva den gamla kafébyggnaden på Sandudd. Stadsstyrelsen bordlade ärendet på mötet i kväll.

Fastighetsnämnden beslöt i november 2012 att paviljongen får stå kvar, att Tölösällskapet får hyra och sanera den och att tjänstemännen och boendeföreningen tillsammans ska komma överens om detaljerna.

Enligt Risto Rautava innehöll nämndens beslut "så många märkligheter" att han beslöt att utnyttja sin rätt att göra "det fallfärdiga huset" till ett ärende för stadsstyrelsen.

Tidigare, för flera år sedan, har stadsfullmäktige bestämt att byggnaden ska rivas. Men sedan har det hela dragit ut på tiden, alternativa byggplaner skingrats och invånarinitiativ dykt upp.

Risto Rautava hänvisar till Idrottsverkets utlåtande. Det är Idrottsverket som sköter om Sandstrand, den stor och populära badstranden på Sandudd.

– I Idrottsverkets koncept ingår inte invånarverksamhet av det slaget som Tölösällskapet föreslår, säger han.

Rautava är också rädd för att den föreslagna symboliska hyran (en euro) ses som ett prejudikat.

– Var ska vi sedan dra gränsen?, undrar han.

Stadsstyrelsens ordförande säger också att paviljongen inte ingår i den gällande detaljplanen. Men det gör den, vilket också framgår av stadsstyrelsens beslutsunderlag. Där heter det att byggnaden kan få stå kvar bara den inte utvidgas så att den försvårar eventuella planerade nybyggen, exempelvis en ny badinrättning.

Det finns andra åsikter. Enligt HBL:s uppgifter är både den gröna gruppen och SDP eniga om att stadsstyrelsen ska ge Tölösällskapet och den gamla villan en chans.

– Jag ser ingen risk i det här, säger Osku Pajamäki (SDP).

** Uppdatering klockan 18.50: Stadsstyrelsen bordlade ärendet, diskussionen fortsätter på måndag om en vecka. **

LÄS MERA OM SANDUDDSKAFÉET i tisdagens papperstidning!

 

FAKTA – Så kan stadsstyrelsen sidsteppa en nämnd

• Ansvarge biträdande stadsdirektören fattar ett beslut om saken

• Stadsstyrelsens ordförande fattar ett beslut om saken

• Stadsstyrelsen fattar ett beslut om saken på initiativ av en styrelseledamot och efter omröstning