Lux Helsinkis konstnärliga ledare Markku Uimonen framför Philippe Morvans installation Cosmogole. Foto: Tor Wennström

Lux Helsinki ger ljus i vintermörkret

Under veckoslutet lyser det mörka Helsingfors upp och stadens byggnader kan ses i ett nytt ljus.

Lux Helsinki - Ljuset är fritt lyser upp Helsingfors under årets mörkaste period. Förra året ingick fem verk - i år är utbudet större och det finns tretton ljusverk av både finländska och internationella konstnärer.

Evenemangets konstnärliga ledare Markku Uimonen säger att det inte är frågan en konstutställning, utan ett stadsevenemang som passar för hela familjen.

- Jag får ofta frågan vad evenemangets tema är och svaret är ljus. I år finns ljuset med i många olika former då vi tretton väldigt olika konstverk som använt sig av olika metoder.

Många av Helsingfors kändaste byggnader kommer under veckoslutet att bada i ett helt nytt ljus. Det tyska konstnärsparet Casa Magica ger med sitt ljusverk Domkyrkan på Senatstorget en ny fasad medan Ainu Palmus installation Pink Caravan gör fem viktiga byggnader rosa.

-  Jag vill visa hur saker kan ses i ett nytt ljus, helt konkret i det här fallet, säger Palmu om sitt verk.

Jukka Huitilas installation Variant Spectrum som förra året lyste upp Stadiontornet har blivit evenemangets landmärke och kommer nu att visas på nytt i en ny version.

Evenemanget håller på 4-8 januari. Verken ses i regel varje dag klockan 16-22, men vissa av konstverken kan ses under hela dygnet. Nytt för i år är att det ordnas guidade rundturer varje kväll. Evenemanget kostar ingenting, men till de guidade turer krävs förhandsanmälan.

Läs mer i fredagens Hbl.