Foto: Hbl-arkiv/Laura Böök. Lekrum i Esbo skyddshem. Dockhemmet används i arbete med barn som är så små att de inte kan verbalisera sina familjeproblem utan istället berättar om dem genom lek.

"Folk biter ihop under julen"

Det går inte att förutspå hjälpbehovet inför julhelgen, säger man på skyddshemmen i huvudstadsregionen. Först under mellandagarna kan hjälpbehovet bli akut.

Verksamhetsledare för Huvudstadens skyddshem i Helsingfors, Karola Grönlund, säger att julhelgens besökarantal brukar vara oförutsägbart.

– Det finns inga bergsäkra toppar och dalar under året. Just nu är ändå skyddshemmet fullt och kommer antagligen att vara det hela julen, säger hon.

Under mellandagarna är det ändå lätt hänt att problemen hopar sig och blir övermäktiga.

– Nerverna kan svika strax efter jul. Man försöker ju in i det sista att hålla ihop och fira en bra jul, säger Grönlund.

På hemmet får man söka skydd för familjevåld, med barn eller utan.

För unga personer som vill komma bort hemifrån utan föräldrar finns Röda korsets skyddshus för unga. Skyddshuset är öppet dygnet runt under julhelgen (23.12–27.12) i Tammerfors, Åbo och Vanda. Under julen flyttar även de ungas skyddshus i Helsingfors och Esbo sin verksamhet till Vanda.

– Vi firar jul med lite juldekorationer och en massa god mat. Men viktigast är den varma stämningen, säger Tommo Heikkilä på De ungas skyddshus i Vanda.

Ingen rusning
– Enligt min uppfattning brukar det inte vara någon rusning till skyddshemmet under julen, snarare är det under mellandagarna som behovet kan finnas, säger Pia Martin, socialarbetare på krisjouren i Esbo.

Hon tror att tröskeln för att söka hjälp just under julen är högre. Då satsar familjerna på att vara tillsammans. Många gånger löses dispyter genom att någon part ringer krisjouren.

– Hittills har det varit väldigt lugnt under julhelgen. Händer det något allvarligare brukar vi ändå kontaktas av polisen.

Till Esbos social- och krisjour kan personer ringa dygnet runt. Jouren har även hand om även klienter från Grankulla och familjer med barn i Kyrkslätt.

På skyddshemmet i Esbo uppger den ansvariga chefen att hjälpbehovet varierar från år till år.

– Vissa år har det varit fullsatt innan jul eller efter jul. Men just nu har vi plats, säger chefen, som vill vara anonym.

Skyddshemmet tar enbart emot klienter från Esbo. Från och med 2013 stänger skyddshemmet och staden öppnar i stället en öppenvårdstjänst. Nästa år kommer akuta fall att hänvisas till Vanda eller Helsingfors. Från och med den 1 januari 2013 kan man i stället ringa till numret 043 825 0535 dygnet runt.

 

Kontaktuppgifter
Telefonnummer till skyddshem som är öppna dygnet runt:
Esbo: 09 591 5130
Helsingfors: 09 477 7180
Vanda: 09 839 20071
De ungas skyddshus i Vanda: 09 871 404. 

Kristelefoner:
Helsingfors socialjour: 020 696 006.
Esbos social- och krisjour: 09 81642439
Vandas social- och krisjour: 09 8392 4005
Mannerheims barnskyddsförbund: 116 111. Mellan 23.12 och 1.1 2013 är jouren öppen kl. 14-16.
På nättjänsten Sluta panta kan du chatta på svenska den 31.12. Adressen är x3m.yle.fi/slutapanta.
Se fler jourtelefoner på Turvakoti och Apua.