Funkiskasernen är inte längre i bästa skick, men ingen har heller kommit åt att sanera det unika huset till döds. Den nya ägaren lovar gå fram med varsam hand. Foto: Leif Weckström

Åbokoncern bygger lägenheter i Edesvikens gamla kasern

Åbokoncernen Auratum köper Edesvikens unika funkiskasern i Bortre Tölö. Säljare är staten och köpet är av den storleken att riksdagen ska godkänna det. Summan är, enligt köparen, rejält över 10 miljoner euro.

Edesvikens kasern eller Bilkompaniet i hörnet av Mechelingatan och Norra Hesperiagatan i Helsingfors tömdes på militära verksamheter för flera år sedan, och de sista att lämna kasernområdet var Gardets musikkår. Sedan har den unika funkishelheten stått tom, och bristen på underhåll har sina spår i fasaden som ser sliten och ruffig ut.

Ägaren, statens Senatfastigheter har länge försökt sälja fastigheten, och i går skrev man på föravtal om köp som innebär att Åbokoncernen Auratum blir ny ägare.

I affären ingår dels 10 000 kvadratmeter gammal kasernfastighet, dels 7 000 kvadratmeter ny byggrätt. Nybygget är resultatet av en arkitekttävling, som hölls 2006, och det är Steven Holl som har ritat bostadshuset.

– Boende är den gemensamma nämnaren för både kasernen och nybygget. Det blir en mix av olika former av boende. Ganska klart är att bostäderna i nybygget säljs på den fria marknaden, och i kasernen ser vi många olika möjligheter, bland annat serviceboende, säger vd Matti Äijälä på Auratum.

Edesvikens kasern uppfördes på 1930-talet och arkitekter är två kvinnor, Martta Martikainen och Märtha Lilius-Tallroth. Museiverket övervakar alla planer som berör funkisbyggnaderna på kasernområdet.

Läs mer i dagens Hufvudstadsbladet!