Arkiv: Kristoffer Åberg

Metropolreform kan ge billigare boende

Bristen på rimligt prissatta bostäder i huvudstadsregionen kan åtgärdas bara om kommunerna samarbetar. De som jobbar med metropolutredningen hoppas på en gemensam diskussion, där kommunerna inte bara drar åt var sitt håll.

Metropolutredningens mål är en konkurrenskraftig huvudstadsregion. Kommunerna i området måste börja samarbeta mera för att få bukt med utmaningarna: boendekostnaderna måste bli lägre, kollektivtrafiken förbättras och stadsstrukturen bli tätare. På det sättet kan Helsingforsregionen locka de arbetstagare som behövs och som för tillfället söker sig allt längre bort från stadskärnan för att ha råd med det boende som lockar.

– Bostadsmarknaden fungerar väldigt, väldigt dåligt och därför är bostadspriserna här till och med två gånger högre än i andra delar av landet, säger bostadsminister Krista Kiuru.

Andelen hyreslägenheter i Helsingfors visar att huvudstadens invånare inte har möjlighet att köpa ett hem. Varannan lägenhet i Helsingfors är en hyresbostad. När hyra är enda alternativet för många blir det brist på billiga hyresbostäder.

– Bostadsproduktionen motsvarar inte behovet, säger Kiuru och tror att staten måste ingripa för att få fart på byggandet av till exempel billiga Ara-lägenheter då marknaden inte kommer att lösa problemet.

De som jobbar i huvudstadsregionen ska också ha råd att bo här. Rätt trafik- och boendelösningar ska minska pendlingsbehovet från kranskommuner. Och dagens lösningar med frivilligt samarbete över kommunerna leder ingen vart enligt Kiuru.

– Om vi fortsätter som nu löser vi inga problem, säger hon och nämner avsaknaden av gemensam generalplan för Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla som exempel.

Bakgrund
Stram tidtabell
  • Ursprungligen skulle metropolutredningen presentera förslag redan före årsskiftet. Nu kommer det preliminära förslagen 15.1.2013.
  • Med metropolområdet avses fjorton kommuner: Borgnäs, Esbo, Grankulla, Helsingfors, Hyvinge, Kervo, Kyrkslätt, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända, Tusby, Vanda och Vichtis.
  • Målet är att presentera flera olika förslag för hur de här fjorton slås ihop eller samarbetar i framtiden . Det kan bli fråga om både kommunfusioner och gemensam kommunförvaltning.
  • När metropolarbetsgruppen hört kommunerna presenterar den sedan sina slutliga förslag senast 28.2.2013.

Förslag inom februari

Metropolutredningen görs av en arbetsgrupp på sex utsedda utredare som presenterar sina preliminära förslag i mitten av januari. De förslagen ska sedan kommunerna kommentera så att ett slutligt förslag kan läggas fram senast 28.2.2013.

Utmaningen i huvudstadsregionen hittills har varit att de flesta kommuner tänker på sitt eget bästa och inte på regionen som helhet, menar kommunminister Henna Virkkunen. Hur helheten ser ut i framtiden är i det här skedet väldigt öppet.

– Det är fjorton kommuner som utreds, men vi utgår inte från att de alla bildar en enda helhet.

Ett möjligt scenario är att det blir en kombination av sammanslagningar och gemensam kommunförvaltning. Men Virkkunen poängterar att det ska läggas fram flera förslag som kommunerna sedan tar del av. Arbetsgruppen hoppas att kommunerna sedan verkligen deltar i diskussionen.

– Vi vill lyssna på kommunerna och hoppas de pratar med oss. Vi drömmer om att få till stånd gemensamma diskussioner mellan kommunerna, säger utredaren Jarmo Asikainen.