Taket lyfte när Diandra klev upp på scenen

Överraskningsartist för i år var Diandra på överborgmästarens självständighetsfest i Finlandiahuset. Jublet var öronbedövande när hon steg upp på scenen.

Strax innan Diandra skulle uppträda stod hon på ett hemligt ställe och väntade.

– Just nu mår jag väldigt bra, säger hon. Diandra såg fram emot att uppträda med Must som inte är hennes vanliga band.

– De är helt fantastiska, säger hon.

Överborgmästarens självständighetsfest för fjärdeklassarna i Helsingfors grundskolor ägde i går rum för sextonde gången. Omkring 5 000 barn hade anlänt till Finlandiahuset och fick börja med att skaka hand med Jussi Pajunen. Flickorna var klädda i bästa balklänning och pojkarna i mörk kostym.

I vimlet träffar Hbl Emilia Florström, Emma Sköld och Kaisa Erkinheimo från Haga lågstadieskola. De har förberett sig inför festen med att öva danser i skolan och skaffa festutstyrsel. De har alla lång klänning.
Emilia har ärvt en gul klänning av storasyster, Emma har en köpt balklänning.

– Min mamma har sytt min, säger Kaisa Erkinheimo.

Tanja Mellin från Utbildningsverkets linje för svensk dagvård och utbildning påpekar att Utbildningsverket inte går ut med några regler för hur man skall klä sig.

– Det enda vi säger är att man skall ha hela och rena kläder och pojkarna behöver inte ha kravatt, säger Mellin.

Eleverna bjöds mat som köksmästare Markku Luola har skapat.

– Råvarorna är speciellt valda med tanke på barnen. Vi har gjort en sjasjlik av hönskött med färsk basilikasås och ett fyllt bröd, Helsinkikukko, som innehåller gul och röd morot samt ost. Chokladkakan har en botten av mörkchoklad och aprikos och ett överdrag av chokladmousse. Drycken är gjord på våra egna skogsbär, blåbär, kråkbär och lingon, säger Luola.

För festarrangemangen står Helsingfors stad och Utbildningsverket.