Öppnar nästa år eller senast 2014, säger Tölösällskapet. FOTO: Tommy Pohjola

Saneringen kostar en miljon

Restaureringen av den gamla kafébyggnaden vid Sandstrand startar genast. Gratis är det inte. Tölösällskapet hoppas att byggnaden kan öppna redan nästa år.

Fastighetsnämndens beslut om att låta invånarna rädda den omtalade kafébyggnaden applåderas av både invånarföreningen Tölösällskapet och Tölö-rörelsen. Förstnämnda har drivit räddningsoperationen i flera år. På slutrakan har den fått hjälp av Tölö-rörelsen, som är en ny och mera fritt organiserad folkrörelse.

Ombyggnaden dirigeras av Tölösällskapet.

– Redan på måndagen ska vi sitta ner och diskutera fortsättningen, säger Tölösällskapets ordförande Hannu Haukanhovi.

Allra först ska det grundas någon form av fastighetsbolag.

– Aktiebolag, andelslag eller något annat. Det där måste vi ta ställning till. Sedan är det bara att kavla upp ärmarna.

Enligt Hannu Haukanhovi finns det på stadens yrkesutbildningar ett intresse att fatta hammaren 

– Det vore helt utmärkt om till exempel studerande som ska bli plåtslagare skulle kunna göra sitt diplomarbete i Sandudd. Då skulle också övervakningen av arbetet vara på högsta nivå, säger han med hänvisning till utbildningarna.

Saneringskostnaderna uppskattas till ungefär en miljon euro.

– Jo det är klart, här behövs också donationer i form av byggmaterial. Men också där har vi redan sonderat lite och det ser lovande ut.

Om allt klaffar öppnar det "nya" gamla Sanduddskaféet senast till sommaren 2014.

En chans till

Också Mia Haglund, som representerar Tölö-rörelsen, är jätteglad över det "överraskande" beslutet.

– Vi fick veta ganska sent att ärendet behandlas i nämnden och hade inte mycket tid att lobba för kafébyggnadens bevarande. Men tydligen hjälpte det att tala med alla nämndmedlemmarna. Somliga var i tron att vi ska starta någon form av konkurrerande verksamhet till strandens nya kafé. Det är fel.

Invånarförenigarna drömmer om ett allaktivitetshus.

– Tölösällskapet har upprepade gånger visat att de har entusiasm att ordna invånarverksamhet i byggnaden och nu får de möjlighet till det. Vi ger byggnaden en chans till, om det sedan visar att sig att det inte fungerar får vi behandla saken på nytt, säger ordföranden för fastighetsnämnden Tuula Paalimäki (Gröna).