Tölösällskapets ordförande Hannu Haukanhovi berätatde om den alternativa saneringsplanen i Hbl i juni. FOTO: Leif Weckström

"Sanduddskaféet ska bort"

– Blir det ett nej så är kampen över, säger Hannu Haukanhovi som representerar Tölösällskapet. Fastighetsnämnden fattar om några timmar ett beslut om Sandstrandens gamla kafébyggnad.

Kafébyggnaden har stått mer eller mindre tom sedan 2007. Under tiden har ett nytt kafé öppnat ett stenkast längre bort på stranden. Trots att både Tölösällskapet och Tölö-rörelsen kämpat för att bevara det rivningshotade huset, och inte bara det: Tölö-sällskapet har erbjudit sig att köpa fastigheten som skulle användas till invånarverksamhet. Man talar om ett kulturhus. Men allt är förgäves, verkar det som. Fastighetsnämnden möts klockan 16. På fördragningslistan [PDF] saknas alternativet "bevaras". 

Hbl skrev om Sanduddskaféet i juni. Då var tongångarna lite positivare. På stadsmuseet upprepar Anne Mäkinen, chef för kulturmiljöenheten, det som stadsmuseet slagit fast 2001 och 2011 – att den av Gunnar Taucher ritade byggnaden är kulturhistoriskt värdefull.

–  Detaljplanen förutsätter inte heller en rivning, säger hon i en intervju till Yles Helsingfors finska radionyheter.

Tölösällskapets ordförande Hannu Haukanhovi begriper inte beslutsförslaget.

– Politikerna borde ha lite mera stake. De ska fatta tydliga beslut som tjänstemännen följer. Nu är det tvärtom. Tjänstemännen gör upp planer som de föredrar och sopm beslutsfattarna övertalas att godkänna, säger Hannu Haukanhovi.

Fastighetsnämnden orförande Tuula Paalimäki (Gröna) har inte ändrat åsikt. Hon vill bevara byggnaden och överlåta den till invånarna.

– Nämnden har varit tydlig i sin vilja men Lokalcentralen fortsätter köra sitt eget race. Det kommer ett motförslag i kväll, säger hon.