Foto: Colourbox

Grannar delar med sig av överbliven mat i nytt experiment

Vi slänger årligen bort omkring 160 miljoner kilo ätbar mat. Nu skall det bli ändring på den saken. Ett experiment startar i ett husbolag i Helsingfors där man får hämta grannens mat från den kalla källaren då man blir hungrig.

Ett husbolag i Kasberget med 200 invånare deltar i experimentet, som skall utreda om det är möjligt att dela på maten som blir över i hushållen.

– Hushållen gör årligen av med så mycket mat att det motsvarar det genomsnittliga utsläppet från ungefär 100 000 personbilar, så det är inget litet miljöproblem, säger Taina Nikula från miljöministeriet.

Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, MTT, har räknat ut att det är just hushållen som slänger mest mat, 20 -30 kilo per person.

Det brukar bli mat över efter fester eller då folk skall resa bort. I princip kunde vemsomhelst ringa på hos grannen och fråga om de vill ha de överblivna delikatesserna. Nu förtiden gör man inte det för få känner sina grannar.

I Får äta - experimentet fungerar husbolagets kalla källare som station för maten. Dit kan man föra färsk frukt, oöppnade matförpackningar där det fortfarande finns bäst före tid kvar, eller mat som lagats samma dag. Sedan är det bara för invånarna att gå dit och ta för sig.

Informationen om vad som finns i källaren sprids via Facebook och en gemensam blogg. Under projektets gång får deltagarna rekommendationer och information om hurdan mat som det lönar sig att dela och hur länge de bäst förvaras och hur man skall känna igen skämd mat.

Experimentet skall ge svar på frågan om mat som delas mellan grannar kan minska på matsvinnet i sådan skala att det har betydelse för en hållbar utveckling. Initiativtagarna MTT, Motiva och servicedesignbolaget Palmu Inc. marknadsför projektet som unikt i hela världen.