Foto: Flickr/V31s70

Politiker vill ha slut på ”citykaninslakt”

Femton lokalpolitiker i Helsingfors uppmanar staden att sluta döda citykaniner och anser att Byggnadskontorets systematiska nedslaktning av kaninstammen skadar ­Helsingfors rykte som natur- och miljövänlig stad.

– Det är fullständigt galet att Byggnadskontoret på alla tänkbara sätt har ihjäl citykaninerna samtidigt som kaninerna utgör motivet på de frimärken som gavs ut med anledning av Helsingfors jubileumsår.

Invånarna har flera gånger meddelat att de motsätter sig att kaninerna dödas. Det här borde synas i Helsingfors praxis.

Så här skriver stadsfullmäktigeledamoten Hannele Luukkainen (Saml) tillsammans med 15 andra ledamöter i ett initiativ till stadsstyrelsen. Lokalpolitikerna bakom initiativet tycker att de pengar som i dag går till kaninjakt i stället borde användas till att skydda träd och trädgårdar med nät eftersom det här skulle bespara kaninerna mycket lidande.

– Dessutom borde staden plantera sådana växter och buskar som kaninerna inte tycker om att gnaga på, anser fullmäktigeledamöterna.

Varken tjänstemän eller politiker i Nämnden för allmänna ärenden är pigga på att låta kaninstammen börja växa okontrollerat. Efter gårdagens möte slog nämnden fast att staden ska fortsätta på samma linje som hittills: Det vill säga att Helsingfors skyddar sina planteringar och fortsätter reglera mängden citykaniner.

– Om staden helt upphör med kaninjakten börjar stammen växa igen. Jakten görs i enlighet med djurskydds- och jaktlagen och förorsakar inte kaninerna onödigt lidande, konstaterar nämnden i sitt utlåtande till stadsstyrelsen som ännu ska säga sitt om kaninernas öde.