Elvaåring blev skolans medlare på Ahtisaaridagen

President Martti Ahtisaari överräckte i dag ett pris till eleven Elena Lauri i Nordsjö lågstadieskola.

Presidenten besökte två lågstadier i Helsingfors i samband med Ahtisaaridagen.

Rektor Ole Sandbacka berättar att Nordsjö lågstadieskola utsett en medlare i varje klass. Elena Lauri, 11, utsågs till medlare för hela skolan.

– Det var alldeles naturligt att utse Elena. Hon är tolerant, respekterar andras åsikter och är ofta den som kommer med de förlösande orden. I varje klass finns det elever som är en tillgång i besvärliga situationer, säger Sandbacka.

Martti Ahtisaari och frun Eeva deltog i festligheterna som lågstadiet och daghemmet Rastis ordnade. Barnen uppträdde med sång, pianospel och teater där temat var fred.

Elena Lauri fick ta emot en glasfågel av presidenten som passade på att säga: "Var ett exempel för de andra eleverna". Hon berättar att det var lite spännande att träffa Nobels fredspristagare och att utnämningen till medlare i sin skola kan komma till nytta.

– Det blir enklare att få jobb när man blir större. De konflikter jag har löst har oftast handlat om att eleverna haft delade åsikter. Då säger jag något som är däremellan. Små bråk finns ju alltid i klassen, men inte så värst ofta något större. Man bråkar om vilken sida vi hade i läxa eller vad som var svaret på sista frågan i matematikprovet.

På eftermiddagen ska Ahtisaari delta i en fest för medlarna som ordnas av Utbildningsverket. Nio skolor har utsett medlare Det är andra gången som Ahtisaaridagen ordnas.

Läs hela texten i Hbl i morgon.